Cseresznyés mascarponés máktorta
2015. július 05. írta: Sütik Birodalma

Cseresznyés mascarponés máktorta

dsc_0416a.JPG

 

Igazi nyári, könnyed torta, amely nagy kedvencemmé vált.

Hozzávalók (24 cm-es torta):

Tészta:

  • 300 g mák
  • 120 g liszt
  • 8 g sütőpor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 180 g vaj
  • 8 tojás
  • 240 g cukor

 

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 4 dl tejföl
  • 250 g cukor
  • 24 g vaníliás cukor
  • 40 g zselatin fix
  • 3 dl habtejszín
  • eperlekvár


Cseresznyezselé:

  • 500 g cseresznye
  • 150 g cukor
  • 2 lapzselatin

 

Csokoládé tortakeret:

  • 30 g fehércsokoládé
  • 200 g tejcsokoládé

 

Elkészítés:

 

  1. A cseresznyét turmixoljuk össze, majd a cukorral tegyük fel főni - főzzük minél sűrűbbre.
  2. A lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd 5 perc elteltével csavarjuk ki, és adjuk a kész cseresznyéhez.
  3. Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük ki sütőpapírra, és terítsük szét.
  4. Pár napot hagyjuk száradni, amíg fel tudjuk szedni a sütőpapírról. (Ha szeretnénk ezt a folyamatot felgyorsítani, akkor tegyük be a sütőbe száradni.)
  5. A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.
  6. A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
  7. A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.
  8. A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.
  9. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
  10. A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze, majd adjunk hozzá 20 g zselatin fixet.
  11. A habtejszínt 20 g zselatin fixszel verjük kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.
  12. A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát.
  13. Kenjük meg eperlekvárral, majd a krém 1/4-ével.
  14. A zselére tegyük rá a tortakarikát, és vágjuk körbe.
  15. A körbevágott cseresznyelapot helyezzük a krémre, majd vonjuk be a krém 1/4-ével.
  16. Helyezzük rá a tészta másik felét, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.
  17. A megmaradt krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, és vonjuk be a tortát.
  18. A csokoládé tortakerethez vágjunk ki a torta kerületénél 5 cm-rel hosszabb sütőpapírt.
  19. Fehércsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd pöttyözzük be a sütőpapírt.
  20. Ha elkészültek a pöttyök, olvasszuk meg vízgőz felett a tejcsokoládét, és óvatosan, vékony rétegben oszlassuk el a sütőpapíron.
  21. Várjunk 5 percet, majd helyezzük a torta köré.
  22. Legalább 25 percre tegyük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.
  23. Majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
  24. A félretett krémmel díszítsük a torta tetejét.

 

Nehézség: nehéz
Sütési idő: 30+5 perc
Sütési hőfok: 175°C+165°C

 

Jó étvágyat hozzá!:)

 

dsc_0394b.JPG

 

Még több receptért látogasd meg a Sütik Birodalmát, valamint ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb receptekről, akkor kövess Facebook-on is! Folyamatosan bővülő YouTube csatornámról se feledkezz meg!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr117596238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása