A hőség ellen megoldás: paradicsomleves
2015. július 27. írta: Szabadnapos Szakács

A hőség ellen megoldás: paradicsomleves

Tudni a paradicsomról hogy gyümölcs műveltség. Kihagyni a gyümölcssalátából tapasztalat. Rengeteg módon felhasználhatjuk, és ebben a nagy hőségben mi se lehet jobb megoldás, mint egy hűsítő, hideg paradicsomleves.

leves.jpg

Noémi paradicsomos receptje után kedvet kaptam én is ahhoz, hogy valamit kihozzak a paradicsomból. El is futottam a piacra, friss paradicsomért, fokhagymáért, és bazsalikomért, majd beizzítottam a sütőt. Mivel hideg paradicsomlevesről írok, így kérdéses lehet, hogy miért kell hozzá a sütő?

Pár apró trükköt belecsempésztem a receptbe, amik bár sokak számára ismerősek lehetnek, mégis úgy gondoltam, hogy érdemes szót ejteni róluk. Ha paradicsommal dolgozunk, nagyon sokan a kukába dobják a zöld szárat, miközben rengeteg ízanyag van abban is. Elég csak megszagolni a szárat, sokkal illatosabb, mint maga a paradicsom. Ezért érdemes együtt sütni a paradicsommal a szárat, így még több aromát megőrizve a friss paradicsomból. 
Hogy miért kell sütni? A fokhagymával, hagymával együtt sütött paradicsom remek aromát kap, arról nem beszélve, hogy a fél óra alatt kellemesen karamellizálódik a cukorral. Grillszezonban bátran merem ajánlani, hogy használjuk a szabadtéri, faszenes grillt, egy teltebb, füstösebb ízhatásért.

pari.jpg

Hozzávalók

1 kg paradicsom (a zöld szárral együtt)
1/2 fokhagyma
1 vöröshagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 dl víz

Bazsalikom olaj

1 marék friss bazsalikom
2 dl olivaolaj

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2. A paradicsomot hagyjuk a fürtön, és a félbevágott fokhagymával, és negyedekre szelt vöröshagymával együtt, tegyük egy tespibe, majd locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg cukorral.
3. Süssük a zöldségeket 30 percen át.
4. Amíg a zöldségek sülnek, a friss bazsalikomleveleket blansírozzuk 10 másodpercre, majd tegyük hideg vízbe.
5. A megszárított bazsalikomleveleket tegyük egy turmixba az olívaolajjal, és turmixoljuk össze.
6. Ha a zöldségek megsültek, szedjük le a paradicsomot a fürtről, és turmixoljuk le alaposan legalább 4-5 percen át. Adjunk hozzá kevés vizet, ha túl sűrű.
7. Ha szükséges ízesítsük sóval, borssal, majd hűtsük be a hűtőben. 
8. Tálaljuk a levest hidegen a bazsalikom olajjal, és friss bagettel. 

Blansírozás: a blansírozás során az alapanyagot rövid időre hőkezeljük forrásban lévő vízben, majd lehűtjük. Így megőrizhető az alapanyag színe, és aromái a főzés során. A receptben ezért blansírozzuk a bazsalikomot, hogy megtartsa szép, zöld színét. Fontos, hogy a blansírozás során csak kis mennyiségű zöldséget főzzünk egyszerre, mert a túl sok zöldség lehűti a főzővizet. Ha blansírozunk, mindig készüljünk elő egy tál hideg, jeges vízzel, amibe rögtön át tudjuk tenni a zöldségeket, ezzel azonnal leállítva a főzési folyamatot. A zöldségek blansírozási ideje változó: a spárgának fél perc is elég, a brokkolinak 1-2 perc, míg a répának 3-4 perc. 

 

Ha nem akarsz lemaradni az új cikkekről, kövess Facebook-on is és iratkozz fel frissen indult Youtube csatornámra! Ha a képekre vagy kíváncsi: már Instagram-on is elérhető vagyok!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr677658310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása