5 tipp az otthoni tatár beefsteakhez
2015. augusztus 01. írta: Szabadnapos Szakács

5 tipp az otthoni tatár beefsteakhez

Éveken át ódzkodtam attól, hogy megkóstoljam a tatár beefsteaket, majd miután elkezdtem szakácsként dolgozni, kikerülhetetlenné vált, és rá kellett jönnöm, hogy elpocsékoltam 20 évet az életemből azzal, hogy mindig elutasítottam ezt a remek fogást.
beefsteak.jpg

Mikor az ember szakács szakmára adja a fejét, le kell mondania arról, hogy mit eszik, és mit nem: mindent meg kell kóstolni. Ennek köszönhetem, hogy bővült a kedvenc ételeim listája a tatár beefsteakkel pár évvel ezelőtt. Az elkészítése nem kifejezetten bonyolult, hisz csak össze kell kevernünk mindent, viszont vannak buktató pontok az otthoni tatár beefsteak készítése során, amiket muszáj végig venni.

Minőség

Mielőtt belevágnék az otthoni tatár beefsteak készítésébe, szeretném leszögezni a legfontosabbat: ne dolgozzunk előre darált marhahússal. Mivel nyers marhahúsról beszélünk, itt mindennél fontosabb az, hogy friss, és jó minőségű hússal dolgozzunk, ne bízzunk a fél kilós kiszerelésben kapható, látszólag szép darált húsban. Tökéletes választás az előredarált hús egy bolognaihoz, de ne kockáztassunk akkor, ha nyersen akarjuk fogyasztani. Ha darált húsból szeretnénk készíteni a tatárt, akkor kérjük meg a hentest, hogy darálja le nekünk a bélszínt, és ha van rá mód, ne ugyanazon a darálón, amelyiken a sertés, és csirke is átmegy. Szerintem ezt nem kell részleteznem, hogy miért fontos.

A hús

Sokan neki állnak combból, hátszínből, vagy egyéb más marharészekből is a tatárnak, és már ettem ezekből is finomat. De. Míg egy sült húsnál fontos szempont a márványozottság, addig egy tatárnál bizony hátrány ha kötőszövetben gazdag, zsírral átszőtt hússal dolgozunk. Ezért kezdődik minden tatár recept bélszínnel. Nem kell megijedni, 4 főre 20 dkg bélszín már több, mint elég, hisz előételről beszélünk. A bélszín kilónként nagyjából 7000 forintba került, mikor legutóbb jártam Magyarországon: kevesebb, mint 1500 forintot kell rááldoznunk egy különlegesebb vacsorára, de ha nem tehetjük meg, hogy bélszínnel dolgozzunk, vagy egyszerűen csak nem tudjuk beszerezni a hentesnél, akkor érdemes olyan részét választani a marhának, ami kevésbé zsíros, és inas. Ha bélszín nincs, akkor a második legjobb választás a lapos hátszín.

Darálva vagy kockázva?

Megint egy megosztó részlet a tatár készítés területén, hogy a hús darált legyen-e vagy kockázott. Elsőre talán az ember azt mondaná, hogy teljesen mindegy, az így ugyanaz, de tévedne. Ha ez így működne, akkor a vasárnapi rizibizis rántott húst is leturmixolhatnánk, hogy aztán úgy igyuk meg, hisz az íz ugyanaz. A textúra nagyban befolyásolja egy étel élvezeti értékét, ezért ajánlom mindenkinek, hogy vegye elő a legélesebb kést otthon, és kockázza fel apróra a marhahúst. Elsőre sziszifuszi munkának tűnhet, de gyorsan bele lehet jönni, és ha nem kapkodunk, az ujjunkat se szeljük hozzá. Mivel rendszerető vagyok - apám most valószínűleg forgatja a szemeit a szobámra gondolva - én 1x1 mm-s kockákra szelem mind a húst, mind az összes többi hozzávalót, csak a látvány kedvéért. Természetesen akik mindezek ellenére darálva szeretik enni a tatárt, nekik csak azt tudom ajánlani, hogy egynél többször semmiképp se darálják át a húst, mert nem húskrémet akarunk készíteni, hanem egy tetszetős beefsteaket.

Fűszerek

A klasszikus tatárba dijon mustár, só, bors, kapribogyó, hagyma és tojás kerül. Ezeken felül még hagyományos hozzávaló a savanyú uborka, illetve a Worcestershire szósz. Természetesen ahány ház annyi szokás, és valószínűleg minden szakácsnak meg van a saját titkos hozzávalója, legyen az konyak, Tabasco, vagy éppen zöld citrom. Mivel a gyomrom nehezen feledi el a magyar konyhát, így én füstölt paprikával szeretem megbolondítani. 

Az én receptem:

20 dkg marha bélszín
1 kávéskanál dijon mustár
1 kávéskanál füstölt paprika
4 szem kapribogyó (felaprítva)
1/2 kisujj nagyságú savanyú uborka (felaprítva)
1 púpos teáskanálnyi aprított vöröshagyma
1 teáskanálnyi Worcestershire szósz
Só, frissen őrölt bors



Érlelni, vagy nem érlelni, ez itt a kérdés

Következő vitapont a tatár beefsteak készítése során, hogy előre elkészítsük, és hagyjuk a hűtőben órákat, hogy összeérjenek az ízek, vagy frissen tálalva adjuk? Sajnos nem értem, hogy ez miért állandó vita, hisz a válasz nem olyan szubjektív, mint a fűszerezésnél, vagy darálásnál volt. Ha előre befűszerezzük, ízesítjük a tatárt, a hagyma savassága, a só, a mustár mind kikezdi a húst, és elkezdi.. főzni, persze nem a szó szoros értelmében fől meg a hús, de a fűszerek átjárják teljesen, elveszti a marha-ízt, és elkezdi veszteni a textúráját, mivel a só miatt levet enged. A végeredmény egy fűszeres húsmassza lesz, ami finomnak még finom lehet, de már nem tatár. 10-20 percnél előbb ne készítsük el, ha átütő sikert akarunk vele elérni. A tatár beefsteaknél bár fontos az ízesítés, mégis a központban a marha áll, nem pedig a fűszerek. Ezt ne felejtsük el.

Variációk tatárra

Ma már halakból, kagylóból, de még zöldségekből készült ételeket is tatár névvel illetünk, ha az elkészítésük hasonló, vagy megegyezik az eredeti beefsteak elkészítésével. Mivel a következő receptek nyers halból készülnek, így fontos megint kiemelnem, hogy friss alapanyaggal dolgozzunk!

Tonhal tatár

20 dkg vörös tonhal
1 csapott evőkanál, kikevert tejföl
1/2 zöldcitrom leve + a reszelt héja
1/2 csilipaprika felaprítva
1/2 gerezd fokhagyma felaprítva
Só,bors

Lazac tatár 

20 dkg lazac
1 teáskanál wasabi
1 teáskanál ponzu
1 teáskanál aprított metélőhagyma
1 kávéskanál szárított kombu
Só, bors

Kagyló tatár

10 dkg Szent Jakab kagyló
1/2 citromleve + reszelt héja 
1 teáskanál friss koriander (aprítva)
1 kávéskanál aprított csilipaprika

Ha nem akarsz lemaradni az új cikkekről, kövess Facebook-on is és iratkozz fel frissen indult Youtube csatornámra! Ha a képekre vagy kíváncsi: már Instagram-on is elérhető vagyok!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr507670604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása