Egy klasszikus olasz: spenót, ricotta és cannelloni
2015. augusztus 04. írta: Szabadnapos Szakács

Egy klasszikus olasz: spenót, ricotta és cannelloni

Ha már unjuk a lasagnet, de ennék valami sült, olasz tésztát, akkor itt van megoldásnak a cannelloni. Ne legyünk restek házilag készíteni a tésztát, hisz úgy lesz csak az igazi. 

cannelloni.jpg

Házi tészta

Mint nálunk a pörkölthöz, úgy az olaszoknál az igazi pastához is mindenkinek meg van a saját jól bevált receptje. Van aki szigorúan csak tojás és lisztből készíti, van aki olívaolajat is ad hozzá. Az én házi tésztámhoz másra nincs szükség, mint 15 dkg lisztre, 1 egész tojásra, és egy tojássárgára. Szitáljuk át a lisztet, majd gyúrjuk össze alaposan a hozzávalókat, amíg egy lágy, de nem ragacsos tésztát nem kapunk, majd takarjuk le, és pihentessük egy órát a hűtőben, mielőtt felhasználnánk. 

Ricotta

A ricottát sokan még a túróval keverik, és helyettesítik, de le kell szögezni, hogy a kettő nem ugyanaz. A ricotta lényegében a tejsavó újra főzve. Aki már kóstolta, az tudja, hogy ízben sem megegyező a kettő: a ricotta jóval krémesebb, és tejízűbb mint a savanykásabb túró. 

Spenótos-ricottás cannelloni

keszul.jpg

Töltelékhez:

300 gramm spenótlevél
250 gramm ricotta
1 citrom (héjával együtt)
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 tojás

Tésztához:

15 dkg liszt
1 egész tojás + 1 sárgája


Paradicsomszószhoz:

1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 kg friss paradicsom
Só, bors, cukor, oregánó, bazsalikom, kakukkfű

Befejezéshez:

10 dkg sajt

Elkészítése

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. A megtisztított spenótot egy forró serpenyőben kevés olívaolajon pároljuk meg sóval, fokhagymával, és a felaprított hagymával.
3. Tegyük félre a spenótot, nyomkodjuk ki a levét, majd aprítsuk fel szépen, végül keverjük vissza a levébe.
4. Adjuk hozzá a ricottát, a tojást, a citromlevet, és a citrom reszelt héját, majd keverjük össze a tölteléket, és ízesítsük sóval, borssal ha szükséges.
5. Készítsünk egy paradicsomszószt: a vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd kevés olívaolajon dinszteljük meg, és adjuk hozzá a meghámozott paradicsomot, és főzzük be mártás sűrűségűre 15-20 perc alatt. Ízesítsük oregánóval, bazsalikommal és kakukkfűvel. Sózzuk, borsozzuk, és ha túl savanykás lenne egy csipet cukorral fejezzük be.
6. A házilag meggyúrt tésztát nyújtsuk el 1 mm vékonyra,és vágjunk belőle 6x8 cm-es téglalapokat.
7. Helyezzük a tölteléket a téglalapok közepére, majd tekerjük fel, vagy zárjuk össze (mint egy batyut) a megtöltött cannellonikat.
8. Egy tepsibe rétegezzük a hozzávalókat: paradicsomszósz alulra, majd a cannellonik szépen egymás mellé, végül a tetejére paradicsomszósz megint, és reszelt sajt befejezésképpen.
9. Süssük az előmelegített sütően 30 percig 180 fokon.


Ha nem akarsz lemaradni az új cikkekről, kövess Facebook-on is és iratkozz fel frissen indult Youtube csatornámra! Ha a képekre vagy kíváncsi: már Instagram-on is elérhető vagyok!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr917676632

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Olasz sajtok és véletlenek 2016.05.10. 14:33:49

Tudtad, hogy a sajtokat véletleneknek köszönhetjük? Ázsiai nomádoknak vagy éppen beomló francia barlangoknak, és pár feledékeny juhásznak. Az első sajtot - a legendák szerint - egy ázsiai lovas készítette. Véletlenül. Állati gyomorból készült tömlőb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása