Útmutató az otthoni pizzasütéshez
2015. augusztus 14. írta: Szabadnapos Szakács

Útmutató az otthoni pizzasütéshez

A nyári kerti partik, és házibulik elmaradhatatlan kelléke az ősöreg pizza. Sokan nem mernek neki ugrani, mert félnek a kelt tésztától, a nyújtástól, pedig nem nagy ördöngösség. Itt egy kis útmutató ahhoz, hogyan nyűgözzük le vendégeinket, kézzel nyújtott házi tésztánkkal. 

29063661_2126607357366097_7149084059031830528_n.jpg

Bár a pizzaszakácskodás többször is visszatért a pályafutásom alatt, mégis a jól bevált pizzareceptemet még gimnazista koromban kísérleteztem ki a rengeteg haveri összejövetel hatására, ahol nem egyszer 6-7 pizza is elfogyott egy este alatt. Mire pizzériába jutottam, már csak a helyes tésztanyújtást tanultam meg, és azt, hogy hogyan vegyem le a pincérlányokat a lábukról a pizzatészta dobálásával.  
Figyelem! Ez a pizza recept otthoni felhasználásra készült. Természetesen egy igazi olasz pizzériában akár két napig is kelesztik a pizzatésztát, de ettől most tekintsünk el, hisz pár elvetemült konyha ördögöt leszámítva, otthon senki nem áll neki két nappal korábban a kelesztésnek. A két napos, igazi olasz tészták összetétele is más, főként az élesztő tartalmuk, köszönhetően a két napos érlelési (kelesztési) időnek. 

Pizza história

Maga a pizza eredete körül több történet is kering, sőt, több ország neve is felmerül, mikor az első pizzáról beszélünk. Olajjal, és fűszerekkel ízesített, lapos kenyértésztát ettek már a görögök is, és valljuk be tényleg közel áll a pizza szóhoz a pita. Az első pizzákat arra használták, hogy ellenőrizzék, elég forró-e a kemence, amolyan próbasütésképp tették őket be. Aztán elkezdték ízesíteni ezeket a lapos kenyereket, olívaolajjal, zöld fűszerekkel, fokhagymával. 
A ma ismert paradicsomos, sajtos verzióját mégis csak a 19. század elején kezdték el készíteni, míg a leghíresebb "alap" pizzát 1889-ben alkotta meg a nápolyi Raffaele Esposito, Margherita királynő tiszteletére, és a feltétek se véletlenek: paradicsom, mozzarella, és bazsalikom, mint az olasz zászló színei.
Aztán a 19. század vége felé, az olasz emigránsok elvitték a pizzát Amerikába, ahol aztán 1905-be megnyílt az első pizzéria, és elindult az amerikai pizza fejlődés, párhuzamosan az olasszal együtt. Az amerikai pizzériáknak további löketet adott a II. világháborúból hazatérő, Olaszországban szolgált veteránok is, akik nem csak végigháborúzták az országot, de végig is kóstolták. Onnantól kezdve robbanásszerűen elindult a pizzaforradalom Amerikában, és annak ellenére, hogy klasszikus olasz ételről beszélünk, a pizza említésével legalább annyi ember fejében jelenik meg az amerikai zászló, mint az olasz trikolór. 

Az otthoni pizzakészítésnél általában két nagy kérdés merül fel: hogy készítsünk tésztát, és hogyan pizzaszószt. Mindkettő túlmisztifikált kérdés, és ha leírom, csak a fejünket fogjuk fogni, hogy ez ennyire egyszerű? Gondoljunk csak bele: a pizza egy kenyértészta. Nem több.

Tészta

Rengeteg "eredeti" receptet olvasni az interneten, mézzel, sörrel, tojással, tejjel, áldozati kecske vérével , miközben kenyértésztáról beszélünk. Az egyetlen amiben eltérünk a klasszikus kenyértésztától, hogy egy kevés olívaolajat adunk a tésztához. Könnyű, levegős tésztát kell kapnunk, ami elválik az edénytől. 

pizzateszta.jpg
4 pizzához

60 dkg liszt (a legjobb a BL80-as liszt, de tökéletesen működik sima BL 55-össel is)
3 dl langyos víz
5 dkg friss élesztő
1 dl extra szűz olívaolaj 
csipet só
csipet cukor

1. Az élesztőt futtassuk fel a langyos vízben a cukorral: hagyjuk állni 15-20 percet.
2. A lisztet, az olajat, a sót és a felfuttatott élesztőt dagasszuk össze, addig míg szép, hólyagos kelt tésztát nem kapunk. Ha nem vagyunk bátrak, csináljuk géppel, én a kézi dagasztás híve vagyok.
3. Az így kapott tésztát vágjuk négy egyenlő részre, majd formázzunk szép bucikat belőle, és letakarva hagyjuk őket kelni míg kétszer akkorák nem lesznek. Szobahőmérsékleten, ez nagyjából 50-60 percet vesz igénybe.


Nyújtás

469648829.jpg

Forrás: www.leaf.tv

Egyszerűen csak lapítsuk el finoman a bucikat, majd két tenyerünket a kör alakú - még vastag - tésztára helyezve a jobb kezünk külső élével toljuk kifelé a pizza jobb oldalát, és forgassuk tovább a bucit, miközben a bal kezünk élével balra húzzuk a pizza tésztát, így egyenletesen kör-körösen nyújtva a tésztát, egész addig míg a megfelelő vastagságot el nem érjük. Legyen az vastag tésztás pizza, vagy akár egy igazi nápolyi, vékony tésztás. A kezünk éle ne közvetlen a pizza szélén helyezkedjen el, hanem attól 1-2 cm-rel beljebb, így a nyújtás közben létre is jön a pizza széle. A nyújtás közben folyamatosan javíthatunk is, ha véletlen az egyik fele vastagabb lenne, miközben a másik fele már szakadna. A vastagabb részből nyújtsunk, a vékonyabbat pedig hagyjuk békén. Kis gyakorlással egy buci kinyújtásához nem kell több, mint 12-15 másodperc.

Pizzaszósz

Szerintem mindannyian akik elkezdtünk otthon pizzát sütni, az volt a második dolgunk, hogy beütöttük a keresőbe: eredeti pizzaszósz. Meglepődő, ha azt mondom, hogy az olaszoknak nem létezik állandó pizzaszósz receptje? A pizzaszósz lényegében csak paradicsom, kevés sóval, borssal, és esetleg bazsalikommal, vagy oregánóval. Tehát lényegében inkább csak tippek vannak a jó pizzaszószhoz, mintsem konkrét receptek, ennek ellenére, én mégis egy konkrét receptet írok le, amit szintén a házibulik alkalmával sikerült "tökélyre" fejleszteni. Semmi ketchupozás, semmi túlfűszerezés. Csak paradicsom.

4 pizzához

1 konzerv hámozott paradicsom
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
csipet fekete bors

Egyszerűen csak tegyük az összes hozzávalót egy tálba, és nyomkodjuk szét a paradicsomokat. Számomra az igazi pizzaszósz kissé rusztikus, és találni benne nagyobb darab paradicsomokat. Persze, ha nem szeretjük a nagy darabokat, dobáljunk mindent egy turmixba, és turmixoljuk a kívánt textúráig. Akik nem szeretik a tiszta paradicsomízt, vagy csak unalmasnak találnák, ők nyugodtan tegyenek hozzá egy gerezd fokhagymát, esetleg oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, vagy rozmaringot. A pizza egy olyan dolog, ami teljes szabadságot ad a szakács fantáziájának, és kreativitásának.

Sütés

Már csak a sütés van vissza, és pár alapkérdés. Sokan vitáznak arról, hogy a feltét a sajt alá, vagy fölé kerül. Nos én kifejezetten szeretem a sajt fölé pakolni a feltéteket, hisz feltét, nem alátét. Komolyra fordítva a szót: ha a sonka, vagy szalonna a sajt alá kerül, nem kap szép pörzsanyagot, és bár megfől, nem lesz ugyanaz az ízhatás, mintha a sajt fölött, közvetlen érné a hő. 
A sütési idő pizzatészta vastagságonként változó, de a fenti receptből 4, 30-32 cm-es vékony tésztás pizza jön ki, amik 6-8 perc alatt maximum hőmérsékleten (otthoni sütőkön ez általában 250 fok) szépen megpirulnak. Igen, maximum hőmérsékleten. Gondoljunk csak arra, hogy a fatüzelésű kemencékben a pizzák 450-500 fokon sülnek. 2-3 perc alatt megsül egy pizza egy ilyen kemencében. Sajnos lehetünk akármilyen gyakorlott pizzakészítők, ezeknek a kemencéknek az eredményeivel nem vehetjük fel a versenyt, hisz a füstös ízhatást nem tudjuk rekonstruálni egy otthoni sütőben.
Akiknek van a kert végében kemencéjük, nos.. Nekik szigorúan tilos a benti sütőt használni a pizzához, irány kifelé, és elő a péklapátot! 



img_0409-lr.JPGFotó: Németh Richárd


És ha valaki már úgy gondolja unalmas gyúródeszkán nyújtani a tésztát, és megpróbálná a levegőben is...


Ha nem akarsz lemaradni az új cikkekről, kövess Facebook-on is. Ha a képekre vagy kíváncsi: már Instagram-on is elérhető vagyok!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr847704306

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Olasz sajtok és véletlenek 2016.05.10. 14:33:50

Tudtad, hogy a sajtokat véletleneknek köszönhetjük? Ázsiai nomádoknak vagy éppen beomló francia barlangoknak, és pár feledékeny juhásznak. Az első sajtot - a legendák szerint - egy ázsiai lovas készítette. Véletlenül. Állati gyomorból készült tömlőb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása