Ostoros kalács
2016. március 24. írta: Szabadnapos Szakács

Ostoros kalács

Ha húsvét, akkor kalács, és ha ünnep, akkor egy különlegesség: egy vendégséf receptjével érkeztem!
12380993_1310019379024903_493290261_o.jpg

Mielőtt a receptet leírnám, valamit le kell szögezni. Ez nem az én receptem. Húsvét alkalmából úgy gondoltam, hogy valami exkluzívval készülök, és a mesterséf ismerőseimet végigpörgetve, végül arra jutottam, hogy ez alkalommal inkább anyám főz. Illetve süt. Sok ismerősöm, sőt páran közületek is már kérdezte, hogy ki főz jobban: én vagy anyám? A válaszom mindig ugyanaz: attól függ mit. A modern, külföldi fogásokban én jeleskedem, míg anyám itthon van otthon. A magyar specialitásokban, tradícionális ételekben átengedem anyámnak a teret, így a húsvéti ostoros kalácsnál is ő dolgozik. Én csak írok. Ennek a cikknek az érdekessége, hogy nem csak a recept idősebb, mint én, de még a konyhai robotgép is bőven leköröz, a saját 25 évével. 

 

Ostoros kalács

Hozzávalók:

Tésztához:
3 tojássárgája
4 dl tej
5 dkg élesztő
6 dkg cukor
3 kanál étolaj
65 dkg liszt
csipet só

Krémhez:
20 dkg porcukor
1 kocka sütőmargarin (250 gramm)
3 kanál kakaó
1 csomag vaníliás cukor

1. Az élesztőt egy csipet cukorral a langyos tejben 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. A lisztet, a tojássárgáját, a maradék cukrot, az étolajat, és a sót összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.
3. Gyenge, lágy tésztát dagasztunk belőle.
4. A tésztából 6 cipót készítünk, majd letakarva, fél órán át kelni hagyjuk szobahőmérsékleten.
5. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, kakaóval, és vaníliás cukorral.
6. A megkelt cipókat egyesével elsodorjuk, téglalap alakúra. Nagyjából 1-2 mm vastag tésztára lesz szükségünk.
7. A tésztának a felénk eső részét vékonyan megkenjük a csokoládés krémmel, majd szorosan felcsavarjuk, és félretesszük.

8. Az összes cipót hasonló módon előkészítjük.
9. A 6 töltött tekercsből csinálunk kettő hármas fonatot (vagy akár három kettes fonatot). Aki még nem font hajat vagy kalácsot: illesszük egymás mellé a három tekercset, hogy azok párhuzamosak legyenek egymással. A végüket csípjük össze. Fogjuk a baloldali tekercset, és emeljük át a középsőn. Így a középsőből most már "baloldali" lett, a baloldaliból pedig "középső". Fogjuk most a jobboldalit és a középsőn emeljük át. A lényeg: mindig a széleken lévő tekercset emeljük át az éppen középen lévő tekercsen. Próbáljuk minél szorosabban fonni a tésztát. Ha végig értünk a végét csípjük össze, és hajtsuk be a tészta alá mindkét végén.

 


10. Helyezzük a kalácsokat a tepsibe, egymás mellé (válasszunk akkor tepsit, amekkorát kitölt a két kalács), majd hagyjuk kelni további fél órán át.
11. 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Sütés előtt anyám étolajjal keni meg a tetejét, de fényesebb eredményért nyugodtan használhatunk tojássárgáját is. 

Hogy hidegen, vagy melegen fogyasszuk? A hidegről sajnos nem tudok véleményt formálni, mivel egy ekkora adag általában még forrón el szokott fogyni nálunk. Érdemes még frissen fogyasztani, amíg a csoki még forró, és nem issza be a tészta! Kellemes húsvéti ünnepeket, és sok locsolót a lányoknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr588524182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása