Recep-túra Indonéziában
2016. december 06. írta: Szabadnapos Szakács

Recep-túra Indonéziában

A legutóbbi cikkemben meglebegtettem pár autentikusnak mondható indonéz receptet. Mivel már hónapok óta csak sztorikat olvashattok tőlem, most itt az ideje egy kis recep-túrának. Köszöntelek Indonéziában!15212972144_80528f4569_b.jpg

Az igazat megvallva már réges-rég elhagytuk Indonéziát, a hajózásomnak csak az első két hete telt ott, de máig menün vannak az indonéz fogások, mivel a vendégkörünk szereti. Illetve mert a személyzetnek elég nagy része filippínó, és rajtuk keresztül viszonylag sok eredeti recepttel ismerkedhetünk meg. Míg az európai fogások terén vajmi keveset tanulok - sőt többször is összetűzésbe keveredek egyes olasz fogások elkészítését illetően pár kollégával -, addig az ázsiai ízekben sokat fejlődtem. Olvashattatok tőlem már kínai sülttésztáról, és tény, hogy rendkívül szeretem ezeket az ízeket, és eddig is kísérleteztem velük. De most itt van pár olyan recept, ami egyenesen Ázsiából érkezett! Néhol teljesen autentikus, néhol pedig abszolúte nem! A recepteknél találni fogtok olyan hozzávalókat, amiket sajnos Magyarországon nehéz beszerezni, Pestiek előnyben: a Vásárcsarnok melletti Ázsia BT-ben (Vámház körút 5.) szinte minden alapanyagot megtalálhattok. A többieknek pedig igyekeztem találni helyettesítő alapanyagokat, amiket akár egy Tescoban is be lehet szerezni.

Indonéz Erős Pista: Sambal Oeleksambal-oelek-4x3-a-3.jpg

Kezdjük az alapoknál, hisz az indonézek Erős Pistája alapkellék. A hipermarketek polcain is sokszor találkozhatunk sambal oelekkel, ami egy kifejezetten csípős, pikáns csilipaszta. Félve vallom be, hogy jobban szeretem, mint az Erős Pistánkat, mert számomra érdekesebb ízeket hordoz magában. Bár a legrosszabb viszonyban a konyhában pont a filippínó Ferminnel vagyok, mégis sikerült megszereznem tőle a receptet. Persze a teljesen autentikus sambal oelek nem más, mint mozsárban összetört csilipaprika, de lehet annál még jobbat is csinálni!

Hozzávalók:

10 dkg piros csilipaprika (piros jalapeno, habanero, bird's eye a legjobb, de készíthetjük "sima" csilipaprikából is)
1 evőkanál rizsecet (ennek híján használhatunk fehérborecetet is)
1 evőkanál halszósz
1 lime leve
friss gyömbér

Az elkészítés nagyon egyszerű: minden a turmixba, és már mehet is a Teleshop reklámokból jól ismert: egy, kettő három, és már kész is van. Hát nem nagyszerű? És még az edényeket se kell mosogatni!

Az ázsiai vasárnapi húsleves: Soto Ayamsotoayam.png

A soto ayam egy csípős, pikáns indonéz csirkeleves tésztával. De sokszor akár főtt tojással, pirított krumpliszeletekkel vagy pirított hagymával is találkozhatunk benne. Ezt már minden szakács és háziasszony saját maga válogatja! Nálunk a soto ayamba a fent megismert sambal oeleken kívül még vermicelli tészta, és spenót levél kerül. Mivel a levest 4 órán keresztül melegen kell tartanunk, így a főtt tojás kizárva. De otthon mindenképp próbáljátok ki azzal is! Tehát a recept.

Hozzávalók:

1 egész csirke
2 szál ázsiai citromfű
1 teáskanál sambal oelek (a bevállalósabbak tehetnek bele többet is!)
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt kömény
1 csipet feketebors
1 teáskanál őrölt koriander
1 lime leve +reszelt héja
2 fej hagyma
2 répa
10 dkg vermicelli tészta (vagy rizstészta)
4 főtt tojás

Elkészítés:

Készítsünk húslevest! Pikánsan! Egyszerűen minden hozzávalót (leszámítva tésztát, és főtt tojást) tegyünk egy fazékba, majd öntsük fel hideg vízzel, és nagyon lassan forraljuk fel, majd hagyjuk gyöngyözve főni, míg a hús meg nem puhult teljesen. Végül szűrjük le a levest. Levesbetétnek csipkedjük le a csirkehúsát, majd főzzük bele a tésztát, és a külön megfőzött tojásokat negyedbe szelve adjuk a kitálalt leveshez. 

Bami goreng

10741f3d35f366e7c372cb0830ab9cdb.jpg

És a személyes kedvencem. A bami goreng. Ami nem más, mint egy indonéz sült tészta. A fő ízeket egyrészről itt is a sambal oelek fogja megadni, másrészt pedig a ketjap manis. Nem. Nem kecsap. Ketjap manis. Azaz édes szójaszósz. Most talán sokan megköveztek, mivel a Vámház körúton található Ázsia BT-n kívül, nem is nagyon hiszem, hogy valahol ketjap manissal lehetne találkozni otthon, de van meg oldás. Házilag készíteni. Egyszerűen 100 gramm cukrot 100 ml liter vízzel főzzünk össze, majd adjunk hozzá egy csipet gyömbért, egy csapott evőkanál őrölt koriandert, és 2 dl normál szójaszószt. Volt, hogy mi is kifogytunk, így improvizálni kellett, és megállta a helyét ízben. Természetesen ez csak egy "másolat", de ha nem ázsiai vendégeket várunk, akkor nem fogja senki se megmondani a különbséget. Talán még ők se tudnák. És a csirkehús. Legyen porhanyós. A következő sorokat ne olvassa el senki, akinek köze van az egészséges életmódhoz ilyen, vagy olyan módon. Tahitin lestem el egy utcai szakácstól, hogy a szódabikarbónás vízbe áztatott nyers csirkecsíkokat, egyszerűen forró olajba dobja, mint a sült krumplit, és 10-20 másodperc alatt körbe pirítja, majd kiveszi onnan, mielőtt teljesen átsülnének. Ezt követően megy a serpenyőbe, és mennek hozzá a zöldségek. A hús eszméletlen puha maradt!

Hozzávalók:

500 gramm rizstészta (vészhelyzetben spagettivel csalhatunk)
15 dkg csíkokra szelt csirkemell
1 marék csíkokra szelt pok choy (vagy kínai kel, esetleg kelkáposzta)
1 marék csíkokra szelt póréhagyma
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 dl ketjap manis (lásd fentebb!)
1 teáskanál sambal oelek (lásd fentebb!)

Elkészítés:

1. Főzzük ki a rizstésztát.
2. Forrósítsunk fel egy serpenyőt/wokot, egészen addig, hogy már füstöljön. 
3. Kevés olajon pirítsuk meg hirtelen a csirkecsíkokat.
4. Adjuk hozzá a zöldségeket, és pirítsuk össze.
5. Adjuk hozzá a kifőzött tésztát, és pirítsuk tovább.
6. Végezetül öntsük fel a ketjap manissal (és egy deci vízzel, ha szükséges), és ízesítsük sambal oelekkel.

Egyelőre talán ennyit Indonéziából, de természetesen tartogatok még recepteket, az előző cikkben említette biryanin kívül még rengeteget! A képekért elnézést, de sajnos nincs lehetőségem fotózni, így a netről kellett őket összevadásznom, és ahogy időm engedi majd a hajózás végeztével, úgy pótlom őket!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3412026673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása