Habkönnyű édesség, ami az év bármely napján könnyed desszertként zárhatja le az ebédünket. 20 perc alatt elkészíthetjük, egy éjszaka múltán pedig már tálalhatjuk is vendégeinknek. Az egyik legegyszerűbb sütés nélküli desszert, mégis a legnagyobb sikert lehet vele aratni.
Mint már egy előző posztomban említettem, volt szerencsém egy olasz szakácshoz, akit az együtt töltött idő alatt kifaggathattam az igazi olasz receptekről. Persze ő maga se tagadta, hogy ahogy nálunk is háztartásonként változik a pörkölt elkészítési módja, úgy náluk sincs egységes recept se minestronéra, se tiramisura. Én két verziót írok le, az első az eredeti, Olaszországból, a második pedig egy kissé modernebb, és jóval elrugaszkodottabb recept. Mindkettőt érdemes kipróbálni. (Természetesen kevesen fogjuk marsalával elkészíteni, így akik nem akarják az idejüket ennek a vadászásával eltölteni, nyugodtan hagyják ki a receptből.)
Hozzávalók:
5 evőkanál cukor
5 tojássárgája
5 tojásfehérje
2 evőkanál marsala bor (egy szicíliai likőrbor)
1,5 csomag babapiskóta
500 gramm mascarpone
4 dl kávé
4 evőkanál kakaópor
Elkészítés
1. A tojássárgáját evőkanál cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a marsala-t (vagy brandyt) és a mascarponet, és simára keverjük.
2. A tojásfehérjét egy kanál cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a mascarpone-s krémhez adagoljuk, ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot.
3. A babapiskótákat egyesével a kávéba forgatjuk (csak 1-2 másodpercre), és egy nagyjából 20x30cm-es tepsi aljára helyezzük őket egymás mellé. Ha a tepsi alja megtelt, megkenjük a krémmel, majd megint babapiskóta, és megint krém, végül kakaóporral megszórjuk a tetejét és lefedve a hűtőbe tesszük.
4. Egy éjszakán át pihentetjük, hogy a babapiskóta megpuhuljon.
Fehér csokis tiramisu
5 tojássárgája
5 tojásfehérje
2 evőkanál kristálycukor
200 gramm fehér csokoládé
500 gramm mascarpone
2 evőkanál rum
1,5 csomag babapiskóta
4 dl kávé
4 evőkanál kakaópor
1. A tojássárgáját egy kanál kristálycukorral habosra verünk,hozzáadjuk a mascarpone-t, és végül a felolvasztott, és langyosra hűtött fehér csokit.
2. A tojásfehérjéből és egy kanál cukorból kemény habot verünk, és óvatosan a fehér csokis krémhez adagoljuk.
3. A 4 dl kávéhoz hozzáadjuk a 2 evőkanálnyi (kb 0,5dl) rumot, majd innentől ugyanúgy készítjük el, mint a normális tiramisut.
Mivel jómagam nem szeretem, ha valami túl puha, és egyhangú, ezért a tiramisu habkönnyű állagát szeretem egy kevés darált dióval, mogyoróval feldobni. Ilyenkor a mogyorót a két réteg közé szórom, illetve a végén a tetejére.
Ha nem akarsz lemaradni az új cikkekről, kövess Facebook-on is és iratkozz fel frissen indult Youtube csatornámra! Ha a képekre vagy kíváncsi: már Instagram-on is elérhető vagyok!