Ha alma, akkor pite!
2015. október 02. írta: Szabadnapos Szakács

Ha alma, akkor pite!

Ha itt van végre az almaszezon, és az idő is kezd lehűlni, mi se lehet jobb választás, mint egy gőzölgő, forró almás pite!

pite.jpg

Bár Szandi az édességek hozzáértője, és én inkább mozgok a főzés terén, de az utóbbi napokban annyira megkívántam az almás pitét, hogy gondoltam, összekötöm a kellemeset a hasznossal, és cikket is írok róla. Gyors és egyszerű desszert, és ha elrugaszkodunk az almától, akkor ezernyi módon variálhatjuk. Akár elkészíthetünk egy nagy adag pitetésztát, amit aztán naponta más és más töltelékkel készítünk el. 

Pitetészta

Az omlós pitetészta titka a jól lehűtött alapanyagok, és a gyors munka. Liszt, zsiradék, és folyadék. Ennyi ami szükséges egy pitéhez - no meg a töltelék -, és hogy igazán omlós, "pelyhes" tésztát kapjunk fontos, hogy a zsiradék ne olvadjon el. Ehhez a legjobb megoldás ha a tésztagyúrás előtt a zsiradékot és a folyadékot (esetünkben a vajat és vizet) a hűtőben tartjuk, hogy kellően hideg legyen. Van aki a keverőtálat is, sőt a lisztet is lehűti mielőtt neki állna, de ha kellően gyorsan tudunk dolgozni, erre azért nincs szükség. 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 evőkanál porcukor
1 csipet só
25 dkg vaj
1 dl jéghideg víz

Elkészítés:

1.A lisztet szitáljuk át, és keverjük el a sóval és porcukorral.
2. Az előre lehűtött vajat reszeljük le, majd adjuk a liszthez, és morzsoljuk szét, amíg kis pelyhekbe nem áll össze. Akkor dolgoztunk jól, ha a lisztnél kicsit durvább szemű, szórható, porhanyós "port" kaptunk, amiben még találni kisebb (maximum fél körömnagyságnyi) vaj-liszt darabkákat. 
3. Adjuk hozzá a jéghideg vizet, majd gyúrjuk az egészet össze óvatosan, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát, mert akkor elrontanánk, amiért eddig dolgoztunk. Elég annyira összedolgozni, hogy összeálljon az egész, és kezünktől elváljon. Érdemes a vizet apránként hozzáadni, és ha túl kevés még egy picit hozzáadni, mintsem később liszttel "szárítani".
4. Tekerjük be a tésztát egy fóliába, és tegyük a hűtőbe pihenni legalább 1-2 órát. Ha túl friss a tészta gyúrásnál hajlamos törni, és nehezen kezelhető. A hűtőben akár 2-3 napig is tárolhatjuk, későbbi felhasználásra.


Töltelék

Alma. No de milyen? Nagyjából ezerféle alma létezik, és ebből nagyjából csak 6-7 amit kereskedelemben is kaphatunk. Én az almás pitéhez jobban szeretek savanykásabb almát használni, mint például a Granny Smith, ami a legtöbb áruházban könnyen beszerezhető. Ehhez már nem is hiányzik más, mint egy kevés cukor, temérdek fahéj, és egy pici alkohol. Az alkohol nem előírás, egyszerűen csak nagy cider-ivó vagyok, így egy kevés alma ciderrel felöntöttem, és remek ízt kölcsönöz neki. 

Hozzávalók

10 Granny Smith alma
5 evőkanál cukor
2 teáskanál fahéj
1 dl almacider
10 dkg vaj

Elkészítés

1. Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk, és nagyobb darabokra felszeleteljük.
2. Egy serpenyőben vajat forrósítunk, majd hozzáadjuk az almát, a cukrot, és a fahéjt, és megpirítjuk.
3. Felöntjük kevés ciderrel - vagy ha nincs, akkor kevés vízzel - , majd elforralva a folyadékot félkészre főzzük, közben enyhén karamellizáljuk, majd félretesszük kihűlni.

Ha meg van a pite tészta, és meg van a töltelék, már nincs más dolgunk, mint összerakni a pitét. A pités tálat szeretem előre lehűteni, így kezelhetőbb lesz a tészta (nem fog olyan gyorsan felmelegedni). Belisztezett deszkán nyújtsuk el a pitetésztát 1 mm vastagra, majd vágjunk belőle két kört. Hogy mekkorát? Vegyük a tál átmérőjét (amiben sütni szeretnénk a pitét), és adjuk hozzá a tál mélységének kétszeresét. Máris megkaptuk, hogy mekkora átmérőjű kört szeretnénk kapni. Én általában keresek egy tányért, és annak segítségével vágom ki a köralakot, de a biztoskezűek akár enélkül is csinálhatják. Aztán az összerakás. Az egyik köralakkal béleljük ki a formát, tegyük bele a lecsepegtetett tölteléket (ha túl nedves, kevés búzadarával keverjük át a tölteléket), majd kenjük be a pite tészta szélét, tegyük rá a másik köralakot, és nyomkodjuk össze szorosan a széleket, majd formázzuk meg ízlésünk szerint. Végül kenjük meg tojássárgája és tej keverékével, és süssük 210 fokon 5 percig, majd 160 fokon további 20 percig. Miért kell a magas hőmérséklet? Ha a hideg tésztát alacsony hőmérsékleten kezdjük el sütni, az elkezd megereszkedni, elveszti a formáját, a szélei lekonyulnak. Ha hirtelen sütjük, a tészta megpirul, - és bár még nem sül át - megtartja a formát. Ezt követően alacsony hőfokon már nyugodtan átsüthetjük. Még jobban tartja a formát a pite, ha sütés előtt a már elkészített pitét visszatesszük a hűtőbe fél órára. 




Hogy mivel kenjük meg sütés előtt, az változó, mindenki másra esküszik. Én a tojássárgája és tej keverékét szeretem használni, mert szép sötét barna színt ad a pitének, az egész tojásoktól fényes, aranybarna színt kaphatunk, míg a tojásfehérjét akkor érdemes használni, ha cukorral, vagy fahéjjal szeretnénk megszórni a pitét sütés előtt: nem kölcsönöz neki színt, viszont segíti a cukrot megtapadni a tészta tetején. 

Ha nem akarsz lemaradni az új cikkekről, kövess Facebook-on is és iratkozz fel frissen indult Youtube csatornámra! Ha a képekre vagy kíváncsi: már Instagram-on is elérhető vagyok!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr767881272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása