Közelednek az ünnepek, így a rengeteg rokont le kell nyűgöznünk valamilyen kis süteménnyel. Itt egy pofonegyszerű fánk recept, amivel alig kell 20 percet dolgoznunk!
Hozzávalók:
500 gramm liszt
250 ml tej
100 gramm vaj
200 gramm cukor
5 dkg friss élesztő
2 tojás
1 teáskanál rumaroma
1 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet só
500 ml étolaj
Elkészítés:
1. A langyos, kézmeleg tejbe tördeljük bele a friss élesztőt, adjuk hozzá a sót, és egy kevés cukrot, majd hagyjuk működni az élesztőt 10 percen át.
2. A felolvasztott vajat, 100 gramm cukrot, a lisztet, a rumaromát és az élesztős tejet dagasszuk össze, lágy kelt tésztává. Ne ragadjon az ujjunkhoz, de legyen jóval lágyabb mint egy kenyértészta.
3. Tegyük át egy kilisztezett tiszta tálba a tésztát, és kelesszük nagyjából 1 órán át, míg kétszeresére nem dagad.
4. Nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagra.
5. Szeljük fel téglalapokra a tésztát, majd egy kilisztezett deszkán kelesszük még 10 percig.
6. Forrósítsuk fel az olajat, majd süssük ki a fánkokat, oldalanként nagyjából 1-1 percig. Ütögessük meg a fánkokat
egy kanállal, és ha levegősnek, üregesnek hat a hangjuk, már elkészültek.
7. Egy nyomózsákba töltsünk nutellát (vagy akármilyen lekvárt, olvasztott csokoládét), majd töltsük meg a fánkokat az oldalukon.
8. A maradék cukrot keverjük össze a fahéjjal, és forgassuk bele a fánkokat.