Tekergő Kávéház
2016. szeptember 06. írta: Szabadnapos Szakács

Tekergő Kávéház

 Pár fiatal Prágában egy egészen új ötlettel állt elő: mozgó kocsiból kávét árulni. Hajléktalanok alkalmazásával. Interjú Márton Sárival, a Tekergő Kávéház egyik ötletgazdájával.

kutnahora.jpg

Honnan jött a Tekergő Kávéház ötlete?

A csoportunkból többen is gyakran vettek részt hajléktalanokat megsegítő szervezetek munkájában, illetve különböző akciókban – ételosztás, ruhagyűjtés. Ez adta az ötletet az aktív segítségnyújtásra, tehát munkahelyteremtésre, ami tényleges esélyt ad a rászoruló embereknek. A projekten márciusban kezdtünk el dolgozni, végül júniusban került az utcákra.

Hogy álltatok neki? Találomra megszólítottatok hajléktalanokat, hogy lenne egy ilyen ötleteket, szeretnének-e dolgozni?

Először is a mobil kávéházat kellett felépíteni. Miután elkészült, és teljesítette a hozzá fűzött reményeket, mint minőségben, mint teljesítményben, felkerestük a hajléktalanokkal közvetlen kapcsolatban lévő segélyszervezeteket, konkrétan az Üdvhadsereget, hogy segítsenek számunkra kiválasztani az első munkaerőt.

Hogy fogadták a hajléktalanok ezt a kezdeményezéseteket?

Pozitívan és türelmetlenül. Most indultunk, tehát nem tudjuk alkalmazni egyelőre az összes hajléktalant, de idővel reméljük egyre többet sikerül bevonnunk.

 Az emberek vevők erre Prágában? Nincs bennük fenntartás a hajléktalanokkal szemben?

Nincs gond ezzel Prágában. A kávéházunkról ránézésre nem derül ki, hogy hajléktalanokat foglalkoztat, vigyázunk mint a minőségre, mint a megjelenésre. Ebben profi fodrászok, divattal foglalkozó emberek is segítenek nekünk. Segítünk mindenben, elintézzük, ami hiányzik - hivatalos papírok, orvosi ellenőrzések, végrehajtások, stb... Ehhez jogászok segítségét használjuk fel Talán sokan meglepődnének, ha azt mondom, jelenlegi egyetlen alkalmazottunk egy büntetett előéletű hajléktalan, de nem volt vele semmilyen negatív tapasztalatunk. Se részünkről, se a vevők részéről.velobloud1.jpg

Hogy működik az egész? Reggel elindul a kávéház és tetszőleges útvonalon megy körbe?

Prága piaci szabályozása ezt nem teszi lehetővé. Egy fél évre előre megadott helyen tud közlekedni Prágán belül, illetve a különféle fesztiválokon, piacokon. Általában reggel kiteker a helyszínre, és az adott napot ezen az egy helyszínen tölti. De előfordul, hogy helyet változtat napközben is.

Miért tartjátok fontosnak hogy hajléktalanokkal és rászorulókkal dolgozzatok? Sokan azt mondanák, hogy kockázatos lehet, mert egyik napról másikra eltűnnek, vagy kárt okoznak, mert nincs vesztenivalójuk. Az ilyen előítéleteknek van alapja? 

Mindenki követ el hibákat. Van, aki ezekért a hibákért keményen meg is bűnhődik. Nem tartjuk helyesnek, hogy ezen emberek nem kapnak több lehetőséget. Holott bármelyikünk kiköthet az utcán bármikor, de a mindennapi életben hajlamosak vagyunk inkább nem törődni ezzel, ezért is válhatnak a hajléktalanok úgymond láthatatlan emberekké a társadalom nagy része számára. Pedig némelyikük csak egy rossz döntést hozott életében. Persze nem mind, de hát mi nem is tudunk segíteni minden. Legalább azokon megpróbálunk, akik ezt akarják.dsc_0633_2.JPG

Mielőtt felvesztek valakit, gondolom elbeszélgettek vele. Mi volt a legszomorúbb sors, akivel találkoztatok?

Mind szomorú. Nem emelnék ki egyet sem. Van, aki rossz családban született, van aki család nélkül. Van, aki egy verekedés közben súlyosan megsebesített valakit, van aki csak elvált. Van, aki kölcsönt vett fel, és van, aki nem tudta fizetni a társadalmi adókat. Ezek azok a csoportok, akiken talán tudunk segíteni.

Milyen kávékat és italokat árultok?

A kávénk friss pörkölésű, mindig attól függ, hol van épp szüret. Ezt a Doubleshot pörkölőüzemének köszönhetjük, akik az egyik legkomolyabb kávépörkölők Csehországban. Az italainkat a Wostok és a Club Mate biztosítja, illetve előzetesen házi sörgyártókkal van megállapodásunk. De alkoholt, mégha csak sört is, csak fesztiválokra viszünk, hétköznapokon nem alkotják a kínálat részét. Ezen felül házi készítésű belga csokit árulunk, amit a Passion Chocolate készít számunkra.wostok.jpg

Terveztek bővítést? Esetleg az ötletet áthozni Prágából Budapestre is?

Igen, mindenképp. Az itteni Üdvhadseregen keresztül indulnánk el, velük dolgozunk együtt, ők segíthetnek elsősorban a hajléktalanok elérésében. Ugyanakkor felvettük a kapcsolatot a Homeless of Budapesttel is. Egy bringa három embernek képes munkahelyet teremteni, amennyiben minden nap üzemel. Ez jó arány, így szeptember elsején elindítottunk egy gyűjtést, ami a budapesti indulást segítené elő. Hosszú távon az a terv, hogy fővárosonként 5-10 bringa tudjon üzemelni, különböző áruval. Ez sem számolná fel a hajléktalanságot, de 1 százalékuknak új lehetőséget biztosítana.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr4811673952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása