Igazi nyári, könnyed torta, amely nagy kedvencemmé vált.
Hozzávalók (24 cm-es torta):
Tészta:
- 300 g mák
- 120 g liszt
- 8 g sütőpor
- 1 citrom lereszelt héja
- 180 g vaj
- 8 tojás
- 240 g cukor
Krém:
- 500 g mascarpone
- 4 dl tejföl
- 250 g cukor
- 24 g vaníliás cukor
- 40 g zselatin fix
- 3 dl habtejszín
- eperlekvár
Cseresznyezselé:
- 500 g cseresznye
- 150 g cukor
- 2 lapzselatin
Csokoládé tortakeret:
- 30 g fehércsokoládé
- 200 g tejcsokoládé
Elkészítés:
- A cseresznyét turmixoljuk össze, majd a cukorral tegyük fel főni - főzzük minél sűrűbbre.
- A lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd 5 perc elteltével csavarjuk ki, és adjuk a kész cseresznyéhez.
- Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük ki sütőpapírra, és terítsük szét.
- Pár napot hagyjuk száradni, amíg fel tudjuk szedni a sütőpapírról. (Ha szeretnénk ezt a folyamatot felgyorsítani, akkor tegyük be a sütőbe száradni.)
- A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.
- A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
- A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.
- A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.
- Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
- A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze, majd adjunk hozzá 20 g zselatin fixet.
- A habtejszínt 20 g zselatin fixszel verjük kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.
- A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát.
- Kenjük meg eperlekvárral, majd a krém 1/4-ével.
- A zselére tegyük rá a tortakarikát, és vágjuk körbe.
- A körbevágott cseresznyelapot helyezzük a krémre, majd vonjuk be a krém 1/4-ével.
- Helyezzük rá a tészta másik felét, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.
- A megmaradt krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, és vonjuk be a tortát.
- A csokoládé tortakerethez vágjunk ki a torta kerületénél 5 cm-rel hosszabb sütőpapírt.
- Fehércsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd pöttyözzük be a sütőpapírt.
- Ha elkészültek a pöttyök, olvasszuk meg vízgőz felett a tejcsokoládét, és óvatosan, vékony rétegben oszlassuk el a sütőpapíron.
- Várjunk 5 percet, majd helyezzük a torta köré.
- Legalább 25 percre tegyük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.
- Majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
- A félretett krémmel díszítsük a torta tetejét.
Nehézség: nehéz
Sütési idő: 30+5 perc
Sütési hőfok: 175°C+165°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Még több receptért látogasd meg a Sütik Birodalmát, valamint ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb receptekről, akkor kövess Facebook-on is! Folyamatosan bővülő YouTube csatornámról se feledkezz meg!