Chāu-mèing, azaz a kínai sült tészta
2015. szeptember 07. írta: Szabadnapos Szakács

Chāu-mèing, azaz a kínai sült tészta

Az olasz konyha mellett a másik nagy kedvencem a kínai gasztronómia. Mióta Londonban élek, hódolhatok ennek a szerelemnek is, hisz az itteni kínai negyedben - Sohoban - a rengeteg ázsiai étterem mellett, nagyon könnyen beszerezhetem az alapanyagokat, hogy itthon is elkészíthessem ezeket a fogásokat. Mint például ezt a sült tésztát, azaz a chāu-mèing-t.teszta3.jpg

chāu-mèing szó szerint sült tésztát jelent, aminek aztán földrésztől, és országtól függően rengeteg változata van. Az egy közös pont az, ami a nevében is benne van: egy pirított tésztáról beszélünk, legyen az marhával, kacsával vagy csirkével, esetleg teljesen vegetáriánus módon hús nélkül, kizárólag zöldségekkel. A jó kínai sült tészta elkészítését még Bécsben tanultam egy kínai szakácstól, aminek hatására aztán elkezdtem bújni az internetet, és utána olvasni, otthon tovább kísérletezni. Furcsa volt látni, hogy míg én 5 különböző késsel érkeztem a konyhába, majd főzés során habverő, fakanál, műanyagspatula és minden egyéb megfordult a kezemben, ő addig minden fogást egyetlen bárddal készített elő, és egy merőkanállal készített el. Előtte is kísérleteztem itthon az ázsiai ízek előcsalogatásával, de valahogy sose találtam meg az egyensúlyt. Aztán tőle megtanultam, hogy egy jó sült tésztához nem kell más, mint hús és/vagy zöldség, szójaszósz, tojás, és szezámolaj. 

Hús

teszta2.jpg


A sült tésztához tradicionálisan felhasználhatunk akár sertés, akár marha, csirke vagy kacsahúst is, ízlésünknek megfelelően. Amennyiben marha vagy kacsahúst használunk, nem érdemes teljesen átsütni a húst, hisz akár rózsaszínen is ehetjük, így sokkal szaftosabb, ízesebb a hús. Ha csirkehússal szeretnénk készíteni, akkor jöhet a kérdés, hogy a kínai büfékben hogyan is készül a vajpuha csirkecsík a sült tésztában. Nos, a közhiedelemmel ellentétben nem kutya, vagy macskahús. (A kutya vagy macskahús sose lenne olyan puha, mint egy csirkehús, mivel izmosabb állatokról beszélünk, amik életük során jóval többet, és aktívabban mozognak, mint az ipari körülmények közt nevelt csirkék. Az, hogy miért puhább egy "lustább" állat, arról bővebben itt olvashatsz.) A megoldást a kínai kollegámtól tanultam: a csíkokra szelt csirkét először több órára (néha akár egy éjszakára is) sütőpor és víz keverékébe pácolta. 1 liter vízhez két evőkanál sütőport adott. A sült tészta elkészítését megelőzően pedig a csirkecsíkokat kivette a vízből, majd 80-90 fokos vízben (közel forrásban lévő víz, de semmiképp se forrásban lévő!) 6-7 perc alatt fehérre főzte, majd az így előfőzött csirkecsíkokat a wokban sütötte készre a zöldségekkel.

Zöldségek

teszta1.jpg

Zöldségekben csak a fantáziánk szabhat határt, hogy mit használunk fel, de vannak olyan alapok, amiket nem érdemes kihagyni a tökéletes eredmény érdekében. Ilyenek a sárgarépa, kínai kel, a vöröshagyma, a fokhagyma, a vörös káposzta, a kaliforniai paprika a fafülgomba (vagy ha nem tudunk hozzájutni, akkor vargánya, esetleg csiperke) és a csili. Ezek mellett használhatunk akár káposztát, szójacsírát, lilahagymát vagy akár bébikukoricát. 

A tészta

A kínai tészták legtöbbször búzalisztből, rizslisztből vagy keményítőből készülnek (pl mungóbab, vagy tápiókakeményítő). A hagyományos búzalisztes tésztákkal szemben a  rizslisztből készülő tészták kedveznek a gluténérzékenyeknek, sőt, a vegánoknak is, mivel tojás hozzáadása nélkül készülnek: csak víz és rizsliszt keverékéből. Az elkészítésükhöz elég csak felforralni a vizet, majd a tésztát a vízbe tenni, és lekapcsolni a gázt. 10 perc alatt a tészta teljesen megpuhul. Ennél is gyorsabb megoldás az üvegtészta, ami általában mungóbab-keményítőből, és vízből készül: Langyos vízbe áztatva 3 perc alatt elkészül. A lenti recepthez én rizstésztát használtam.

Szójaszósz

Az elmaradhatatlan szójaszósz, ami megadja a sült tészta színét, és ázsiai karakterét, amitől a sült tésztánk nem csak egy zöldséges tészta lesz, hanem kínaivá válik. Szerencsére manapság már szinte minden nagyobb üzletben megtalálható, nagyobb üzletekben akár még válogathatunk is köztük. A szójaszósz lényegében megfőzött és érlelt szójabab, aminek akár egy év is kell, hogy szójaszósszá válhasson. 
teszta4.jpg

Wok

A kínai konyha elengedhetetlen kelléke a wok. Most talán sokan gondolkoznak, rajta, hogy nekik nincs otthon, így talán ez nem az ő receptjük lesz. Őket megnyugtatom, hogy wok nélkül is tökéletes sült tészta készíthető, de a legkönnyebben a legjobbat wokban lehet készíteni. És nem is kifejezetten drága. A sok költözés során már elhagytam a régi wokomat, így aztán ma vettem egyet, hogy igazán jó tésztát készíthessek nektek. Forintba átszámolva 2000 forintot fizettem egy hatalmas wokért. A jó hőleadási képesség, és a szélesedő, gömbforma tökéletes sült tészták és raguk készítéséhez, de régebben szerettem akár pörköltet is wokban főzni. (Ha a bogrács az időjárás miatt nem jöhetett szóba.)

Tehát, meg van hogy miből és miben készítsük. Lássuk akkor a mikéntjét. 


Chāu-mèing, azaz a kínai sült tészta

Hozzávalók

1 sárgarépa (reszelve, vagy vékonyra szelve)
1 vöröshagyma (csíkokra szelve)
1 gerezd fokhagyma
1 csilipaprika (kisujj nagyságú)
1 piros kaliforniai paprika (csíkokra szelve)
2 tenyérnyi káposztalevél (csíkokra szleve)
2 evőkanál szezámolaj
1 dl szójaszósz
200 gramm csirkemellfilé (csíkokra szelve)


Elkészítés

1. A csirkemellfilét a fentebb leírtak alapján előkészítjük 2 órával a tészta elkészítése előtt.
2. A tésztát típustól függően kifőzzük, vagy beáztatjuk, és leszűrjük.
3. A szezámolajat majdnem füstölésig forrósítjuk a wokban, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és körbe pirítjuk őket 3-4 perc alatt. Ne sózzuk, mivel a só hatására levet engednek a zöldségek, és pirulás helyett főni fognak saját levükben.
4. Adjuk hozzá az előfőzött csirkemellcsíkokat, és pirítsuk össze a zöldségekkel további 2-3 percig.
5. Adjuk hozzá a tésztát, és pirítsuk még pár percig, majd ízesítsük a szójaszósszal és sóval.

Ha nem akarsz lemaradni az új cikkekről, kövess Facebook-on is és iratkozz fel frissen indult Youtube csatornámra! Ha a képekre vagy kíváncsi: már Instagram-on is elérhető vagyok!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr1007767658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása