Karanténban a gasztronómia
2020. március 26. írta: Szabadnapos Szakács

Karanténban a gasztronómia

Miközben a koronavírus felforgatja a hétköznapjainkat, mindenki megpróbál ott segíteni, ahol tud. Természetesen itt nem csak az állami intézkedésekről beszélek, hanem önkéntes akciókról, amikkel sokan a a hétköznapi hősöket - kórházi dolgozókat -próbálják támogatni, és vannak olyanok, akik azokra gondolnak, akik most otthon ragadtak, és le kell mondaniuk kedvenc éttermeikről.  Akik követik a blogot, ők tudják, hogy nálam azok a szakács tanulók találnak hasznos információkat, akiknek a jelenlegi helyzetben egy gyakorlati szakmát kellene digitális formában megtanulniuk. Ebben a cikkben megpróbáltam összeszedni, hogy a gasztronómia és vendéglátás szereplői közül, ki hogyan próbál segíteni a másikon.  Összefogás a gasztronómiában. A teljesség igénye nélkül. inspiring-leadership.jpg

Állami intézkedések a vendéglátásban

A vendéglátás talán az egyik olyan szektor, ahol a vírus negatív hatásait legerősebben érezhetjük. Az éttermek sorra zárnak be határozatlan időre, az embereket leépítik, vagy csökkentett fizetést kapnak. A baj, hogy ha még a vírus le is cseng nyárra, a hatásokat jó ideig érezni fogjuk. Azok az éttermek - főleg vidékiek -, akik a belföldi turizmusra építkeztek, és belföldi vendégkörre támaszkodtak, ők jóval előbb kilábalhatnak a válságból, nekik a járvány végeztével igazából csak a fizetőképes kereslet csökkenésével kell számolniuk. Ellenben azokkal - a főképp budapesti - éttermekkel, akik a külföldi vendégekre álltak rá, hisz egy járványt követően az utazási bizalom nem egyik napról a másikra fog visszatérni.  Csak hogy érezzük a helyzet súlyosságát: ezen a héten a magyar szállodák 95%-a rendelt el üzemszünetet. Nem csoda, hisz míg március elején a szálláshelyek telítettsége 70%-os volt, addigra mostanra  vidéken átlagosan 15%, míg Budapesten pedig alig 11%.
De milyen segítséget is kapott a szektor az államtól?

  1. A munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében eltörlik június 30-ig.
  2. A munkavállalóknak egyedül az egészségügyi járulékot kell megfizetni, azt is csökkentve.
  3. Elengedik a turizmusfejlesztési hozzájárulást június 30-ig
  4. A helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, illetve a bérleti díjakat nem lehet megemelni.
  5. A Magyar Turisztikai Ügynökség 20 milliárd forintos forrást különített el a járvány végére, marketingaktivitási célokra.

Dining Guide - Főzz a séffel! 

A Dining Guide online gasztromagazin a napokban indította el "Főzz a séffel!" című sorozatát, amiben az ország ismert cukrászait, szakácsait és "gasztro-arcait" kérik fel, egy-egy olyan házias fogás elkészítésére, amiket bárki könnyedén lefőzhet otthon. A kezdeményezéssel - a portált idézve - szeretnék élénkíteni az egymásra figyelést, az egymás felé nyitást. 

images.png

Világevő - #Etesdadokit

Jókuti András - A Világevő - blogján az #etesdadokit önkéntes akciót találhatjuk. A kezdeményezők (Jókuti András és Keve Márton séf) megfogalmazása szerint, a cél, hogy a frontvonalban legkeményebben harcoló egészségügyi dolgozókat segítsük egészséges ételekkel. A kezdeményezés Facebook csoportja alig egy hét alatt, több mint 3000 fősre duzzadt, és rengeteg felajánlás érkezett. Aki úgy érzi, hogy ez lenne az, ahol ő hozzá tudna picit is tenni a kialakult helyzethez, az a csapat Facebook oldalán tudja felajánlani segítségét.

be8bee2ddb66100d4994f708e998a4b3.png

Bűvös Szakács/ Magyar Gasztronómiai Egyesület - Felajánlás a frontharcosoknak

A Haris Park konyháján főz az a csapat, amit Magyar Gasztronómiai Egyesület indított útjára, és az #etesdadokit kezdeményezéshez hasonlóan, szintén az egészségügyi dolgozók ellátásában segít. Honlapjukon kiemelik, hogy bár nagy tételben igyekeznek főzni, minden járványügyi előírásnak eleget tesznek: a konyhán makulátlan higiénia, és maximum három szakács főz csak egy időben. A támogatók közt Vomberg Frigyes nevétől Huszár Krisztiánon át olyan éttermek nevével is találkozhatunk, mint a Rézkakas, az Onyx, Costes vagy az Auguszt cukrászda. buvosszakacs-fb-2.jpg

Egy szakács naplója - Tételek tanulóknak

És a futottak még kategóriában, még megemlíteném az én kezdeményezésemet, amit az utóbbi napokban talán párotok már olvashatott is. Bár az igazi frontharcosok a kórházi dolgozók, mégis én azzal próbálok segíteni, amihez igazán értek: írással. És oktatással. Bár nem vagyok képzett tanár, mégis több évnyi blogtalanság után arra jöttem rá, hogy ha most nem, akkor mikor lenne szükség az írásaimra? 12391890_1027042737319257_2488024460438631268_n.jpgItt a blogon napról napra próbálom átvenni azokat a nagy témaköröket, amik egy végzős szakács tanulónak jól jöhetnek a vizsgáin. Persze nem a tankönyvi stílusban, de mégis arra építve. Próbálom kicsit érdekesebbé tenni a száraz tananyagot, hisz ha csak pár tanuló is itt ragad a blogon az egész járványmizéria eltűnése után, már megérte. Pontosan tudom, mennyire nehéz száraz, unalmas tankönyvekből magolni, így hát itt én azzal próbálkozok, hogy izgalmasabbá, életszagúbbá tegyem azokat az oldalakat....

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr5415557744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása