10 tipp reggelire, hogy jól induljon a napod
2016. április 22. írta: Szabadnapos Szakács

10 tipp reggelire, hogy jól induljon a napod

Bár sokak szerint a reggeli az egyik legfontosabb étkezés a nap folyamán, ennek ellenére a legtöbben kihagyjuk étkezésünkből a hétköznapi robotolás közben. De mit együnk ha végre itt a hétvége, és van időnk egy normális reggelire? Hogyan indítsuk jól a napunkat? Hogyan lepjük meg családunkat egy egyszerű, mégis nagyszerű reggelivel? 10+1 tipp és recept a tökéletes reggelért!
reggeli2.jpg

Azt hiszem a reggeliről, mint témáról rengeteget tudnék mesélni. Életem első 5 csillagos szállodájában reggelis szakácsként dolgoztam, így fél éven át, mást se főztem csak reggeliket. Viszont nem is akármilyet! A reggeli büfé mellett az étlapon olyan ételek voltak, mint spárgás-szarvasgombás omlett, vagy éppen buggyantott tojás spenóttal és sajtmártással. A konyhát egy Michelin csillagos séf - Thomas M. Walkensteiner - irányította, aki többek közt kétszer is ezüstérmet nyert a szakácsvilágbajnokságon. Innentől kezdve azt hiszem, a minőséget nem is kérdőjelezhetjük meg: a vendégeket minden reggel frissen sült croissant, és csokis batyu várta, az apró péktermékek szintén hajnalban sültek ki, míg a kenyerek a helyi péktől érkeztek hajnalban, még frissen, ropógosan, langyosan. Egyszer megszámoltam, hány "tétel" szerepel a büfében: 89! Különböző szendvicskrémektől kezdve, a hat féle lekváron át, mézek széles választékáig. Sőt, még egy tábla lépesméz is várta a vendégeket. Ennek a reggelinek az előkészítése persze nem egyemberes feladat, úgyhogy reggelente volt, hogy akár négyen is dolgoztunk az ügyön. Itt történt először, hogy megéreztem, milyen a tálalón lenni, és milyen irányítani. Bár csak rántottákról, és omlettekről beszélünk ha az étlapot említjük, mégis szükséges volt, hogy valaki mindvégig csak a tálalással, és koordinálással foglalkozzon. Hogy miért? Négyen vagyunk a konyha egy apró szegletében, ahol összesen négy indukciós főzőlapunk van csak. A büfét fel kell tölteni, folyamatosan felügyelni, és ha valami elfogyóban van, azt pótolni kell. Ez máris elvisz legalább két embert egy 160 fős reggelinél. Általában a két tanulónk kapta meg ezt a feladatot. Aztán ott van az étlap: a rendelések folyamatosan jönnek be, egy reggeli alkalmával akár 70-80 is. Egyikünk a rántottákat süti, míg a másik a rendeléseket olvassa be, és rendszerezi: melyiket küldjük elsőnek, melyik a második. Így megőrízhető a rend a káosz közepén. Mert abban Sági Marcsi kollegám is meg tud erősíteni, hogy egy-egy húzós reggelit követően volt ott káosz.
De ezt majd egy konyhai beszámoló alkalmával! Nézzük most a recepteket és tippeket! És még valami: Sajnos itt Olaszországban nincs rá igazán lehetőségem, hogy nektek főzzek, a blogra főzzek, így külön köszönet Németh Richárdnak a fényképekért! 

1. Rántotta

Az egyik legkönnyebbnek tartott fogás, mégis rengeteg ízetlen, gumis rántottával találkozni. Az igazán jó rántotta szaftos, levegős és szinte kenyérre kenhető. Az, hogy mivel készítjük el, az mindenkinek saját ízlésén múlik, lehet gomba, sajt, sonka, de az alap ugyanaz.


reggeli2.jpg

1. A tojásokat beleütjük egy hideg serpenyőbe, de nem verjük fel, nem sózzuk, csak egy kocka vajat (3 tojáshoz egy 1x1 cm-es kocka vajat) adunk hozzá.
2. Kapcosljunk alá a serpenyőnek (legkisebb láng), és kezdjük el kevergetni a tojásokat.  Kevergessünk folyamatosan, ne égessük meg sehol se a tojást. Nem hiába hívják a németek "kevert tojásnak" (rühr-ei). 
3. Ha túl forró lesz a serpenyő, húzzuk le a tűzről, kevergessük kicsit a tűzhely mellett, majd vissza a tűzre. Ismételjük meg addig, míg 90%-ban kész van a rántottánk. Kapcsoljuk le alatta a gázt, keverjük át, és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval. A forró serpenyő tenni fogja a dolgát és teljesen át fog sülni. Adjunk hozzá egy teáskanálnyi tejfölt, és tálaljuk egy szelet pirítóssal. 


2. Omlett

Ha unja már a család a rántottát, váltsunk omlettre. Az alapanyagok ugyanazok, de a tökéletes omlett kívül aranybarnára pirult a vajtól, míg a belseje krémes és szaftos. Ennek az eléréséhez csak egy jó serpenyőre, 3 tojásra, és 1 kocka vajra lesz szükségünk.

1. A tojásokat ezúttal csipetnyi sóval és borssal felverjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés tejszínt, vagy tejfölt.
2. A rántottával ellentétben, itt a serpenyőt először felhevítjük a vajjal együtt, majd még mielőtt a vaj megég, beleöntjük a felvert tojásokat és várunk, nem kevergetjük. Hagyjuk, hogy "talpat" kapjon az omlettünk. Fontos, hogy jó serpenyőnk legyen (teflonos, "non-stick"). 
3. Miután az omlettünk alja megpirult (de még nem égett meg!), óvatosan felemeljük az egyik felét, majd a másikra fordítjuk, hogy egy szép félkört kapjunk. Az így kapott omlett - mivel kétszer olyan vastag - még nem sült át teljesen, de nem is célunk kiszárítani, ezért még pár másodperc a serpenyőben, és húzzuk le a tűzről. A forró serpenyő, és az omlett forró külseje elég ahhoz, hogy 10-20 másodperc pihentetést követően a belseje átmelegedjen, de még kellemesen lágy maradjon.

+1 Ha sajttal szeretnénk fogyasztani, mielőtt összecsuknánk félkörré az omlettet, szórjuk meg sajttal, majd utána csukjuk össze. Mivel az omlett forró, így a sajt el fog olvadni a belsejében. 

3. Főtt tojás

1. Vegyük elő a tojásokat a hűtőből a főzés előtt legalább fél órával. Ha a tojások túl hidegek, az kihat a főzési időre, hisz nem mindegy, hogy 4 fokról akarunk valamit 40-60 fokra melegíteni, vagy 16 fokról. 

2. Készítsünk elő egy nagy lábosnyi hideg vizet,amiben majd lehűtjük a tojásokat. Ha a tojásokat hirtelen le tudjuk hűteni, akkor a pucolásuk nagyjából 5 másodpercet fog igénybe venni, és nem lesz szükségünk egyre sem az interneten terjedő tojáspucolási csodamódszerek közül. Fontos, hogy amennyiben nincs otthon jegünk (és ugyebár otthon nem igazán tartunk jeget), a hideg víz olyan sok legyen, hogy ha beletesszük a főtt tojásainkat, ne váljon langyossá a víz, hanem a tojások hűljenek le. 

3. Forraljunk fel annyi vizet, amennyiben a tojások kényelmesen elférnek. Ha túl kevés vizet teszünk fel, és beletesszük a tojásokat, a forrás megszakad, és a víznek megint fel kell forrnia. Innentől kezdve a később leírt főzési idők se lesznek mérvadóak. (Ez hasonlóan igaz a tésztafőzésre is!)

4. Tegyük bele a forrásba lévő vízbe a tojásokat, egy merőkanál segítségével. Vigyázzunk, hogy ne úgy dobjuk bele a tojásokat, hogy azok megrepedjenek.

5. Főzzük a tojásokat a kívánt fokozatra. 4,5 perc a lágy tojásnak, 7 perc a közepesen főtt tojásnak, és 10 perc a keményre főzött tojásnak.

tojas.jpg
                                           4,5 perces, 5,5 perces 7 perces és 10 perces tojás

6. Tegyük át a tojásokat a (jég)hideg vízbe, majd ha kellően lehűltek, pucoljuk meg őket.

(A fent említett főzési idők M méretű tojásokra vonatkoznak.)

4. Buggyantott, avagy posírozott tojás


reggeli1.jpg
1. Tegyünk fel forrni egy közepes méretű lábosban vizet. Adjunk hozzá annyi ecetet, hogy az elszínezze. (1 liter vízhez 2 evőkanálnyit). Ne sózzuk meg a vizet!
2. A tojásokat tartsuk szobahőmérsékleten, ez megkönnyíti a dolgunkat a későbbiekben.
3. Mikor a víz felforrt, húzzuk le a gázról, majd egy habverő segítségével csináljunk örvényt a vízben. 
4. Törjük meg a tojást, majd szépen lassan engedjük bele pontosan az örvény közepébe a tojást. Az egyenletes örvény körbehúzza a tojásfehérjét a sárgája körül, és mire elül az örvény a tojásunk megfőtt annyira, hogy egyben maradjon. 5 percig hagyjuk állni a forró vízben, majd óvatosan vegyük ki, és tálaljuk. Akár elő is készíthetünk pár tojást, és azokat később felmelegíthetjük! Ebben az esetben a forró vízből egyenesen hideg vízbe tegyük a tojásokat, megakadályozva, hogy azok tovább főjenek. Tálalás előtt közepesen forró vízben (60-70 fok) pár perc alatt melegítsük fel.
5. Ha jól dolgoztunk a tojásunk olyan lágy maradt, mint egy 3-4 perces tojás. Tökéletes reggeli egy szelet pirítóson tálalva, hollandi mártással leöntve, pirított sonkával, vagy akár csak egy sajtos besamell mártással leöntve.

+1 Fontos, hogy friss tojásaink legyenek, mivel a régi tojás fehérjéje folyóssá, vizessé válik, így esélytelen, hogy egyben tartsuk a forró vízben a tojást.

5. Tükörtojás

Találkoztam már rengeteg készítési módszerrel, sütőben vagy bő olajban sütve, de a legegyszerűbb mégis a sima serpenyős megoldás.

1. Tegyünk egy kocka vajat a serpenyőnkbe és egy csipet sóval szórjuk meg. Ha a tojás tetejét szórjuk meg sóval, nem lesz tökéletesen fényes és sima a tükörtojás, és elveszik a "tükör".
2. Ha kellően forró a serpenyő, üssük bele a tojást, és amint "talpa" lett a tojásnak, süssük alacsonyabb lángon, hogy a fehérje teljesen átsüljön. Ha friss a tojásunk, és a fehérjéje túl vastagon egy helyen marad, rásegíthetünk azzal, ha egy fakanállal széthúzkodjuk a fehérjét, vagy akár megbökdössük a tojást, hogy a fehérje az aljára kerüljön.
+ Ha valaki nem szereti a teljesen folyós sárgáját, de a keményet se, és a középutat keresi, egyszerűen csak kapcsolja be a sütőt 180 fokra, és miután a tojás már mozdítható a serpenyőből, csak tegye pár 1-2 percre a kívánt keménység eléréséhez. Ipari konyhákon szalamandert használnak ehhez, ami jóval gyorsabb, és csak felülről süti a tojást, így elérhető akármilyen keménységű sárgája, anélkül, hogy az alja szénné égne. 

6. Gofri

Az alábbi receptet egy bécsi szállodában kísérleteztük ki egy hét alatt és az eredmény jobb volt a vártnál. Alig bírtuk keverni a gofri tésztát reggelente, hogy a vendégeknek frissen süthessük.

Hozzávalók:
3 tojás
250 gramm liszt
250 ml tej
150 gramm cukor
125 gramm vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só

1. A tojásokat a cukorral, és vaníliás cukorral habosra verjük.
2. Hozzáadjuk apránként a szobahőmérsékletű vajat, majd apránként a lisztet, tejet és sütőport.
3. Sóval, citromhéjjal ízesítjük.
4. A gofrisütőt 180 fokra előmelegítjük, majd vajjal kikenjük, és aranybarnára sütjük a gofri tésztát.

A recept nagyjából 10 gofrira elegendő, és bátran ajánlom, hogy akár előző nap este keverjük ki a tésztát, hogy másnap csak meglepjük a családot egy friss gofrival. A kikevert gofritészta nagyjából 2-3 napig gond nélkül eláll a hűtőben minőségvesztés nélkül. Persze frissen az igazi!


7. Müzli svájcból

Lehet sokan nem értik, miért is írok receptet egy müzlihez. Soha nem szerettem a müzlit, üresnek és semmilyennek éreztem, egész addig míg a fent említett luxusszállodában meg nem tanultam, hogyan is lehet egy müzli is érdekes. Mert csak a tejtől közel se lesz az. A recept elkészíthető akár nagyobb mennyiségben is, nem feltétlen csak reggel. Ha hétvégén elkészítünk egy nagy adagot, hétköznapokra meg van a tápláló reggelink. Csak ki kell venni a hűtőből.

Hozzávalók:
1 kg müzli
1 l tej
0,5 l 3,6%-os joghurt
0,5 l narancslé
3 kanál méz
2 alma reszelve
2 banán reszelve

Csak keverjük össze a hozzávalókat, az almát és banánt pedig frissen reszeljük hozzá, fogyasztás előtt, hogy ne barnuljon meg másnapra.



8.  Bundáskenyér, azaz a francia toast

Reggelis szakács pályafutásom alatt szembesültem azzal, hogy mennyivel kifinomultabb a francia konyha bundáskenyere a miénktől. Természetesen a gyomromhoz mindig is közelebb fog állni anyám bő olajban kisütött, reszelt sajttal megszórt bundás kenyere, de érdemes megemlíteni a french toastot, az édes bundás kenyeret.

1. A tojásokat ugyanúgy felverjük, mint egy sima bundás kenyérhez, ám itt egy kevés tejszínt és tojásonként 1 evőkanál cukrot adunk hozzá a só helyett.
2. A serpenyőből ezúttal a bő olajat elhagyjuk, és olvasztott vajon sütjük aranybarnára az édes tojásban megforgatott toast kenyeret. Érdemes friss toast kenyérből csinálni a paraszt kenyér helyett, az édeskés mivoltához sokkal jobban passzol a toast levegős tésztája, mint a rusztikus házikenyéré.
3. Hintsük meg porcukorral, és tálaljuk karamellizált gyümölcsökkel.

Karamellizált gyümölcs

1. Vágjunk kockára egy almát és egy körtét, majd olvasztott vajon 1 kanál cukorral karamellizáljuk aranybarnára, és ha akad otthon egy kevés, akkor locsoljuk meg egy korty körtepálinkával.

9. Amerikai palacsinta

A másik igen kedvelt édesség reggelire az amerikai palacsinta. A magyar palacsintát jószerint csak sósan szeretem, hússal töltve vagy krumplipürével (ez egy külön posztot megérdemelne), de reggelire az amerikai palacsinta jobban megállja a helyét.


reggeli3.jpg

Hozzávalók:
250 gramm liszt
320 ml tej
50 gramm vaj
1 púpos evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
2 tojás

1. A tojásokat a cukorral, és vaníliás cukorral habosra verjük.
2. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és tovább verjük, míg egynemű masszát nem kapunk.
3. Lassanként hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a sütőport, sót és citromhéjat.
4. Ha a tészta elkészült, egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd egy merőkanál segítségével a forró serpenyőbe öntjük a tésztát úgy, hogy a merőkanálból szépen lassan egy pontba csurgatjuk a tésztát, ami így szép kerek formát vesz fel. 
5. Közepes lángon aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd porcukorral, vagy juharsziruppal tálaljuk.

10. Zabkása

Alapvetően azoknak tudom ajánlani, akik odafigyelnek az étkezésükre, és elborzadtak az előző 9 recept mindegyikének kalóriatartalmán. Zabkását készíteni nagyon egyszerű, és sokféleképp variálhatjuk. Pontos receptet nem lehet írni, mivel van aki cukorral, van aki sóval, van aki vízzel, van aki tejjel szereti. Az alábbi recept szintén saját kísérletezésünk eredménye.

Hozzávalók:

100 gramm zabkása
200 gramm tej
1 evőkanál juharszirup
1 csapott evőkanál barnacukor
1 teáskanál vaj
1 alma 1x1 cm-s kockákra szelve

1. Minden összetevőt egy lábosba teszünk és felforraljuk.
2. Addig kevergetjük, míg a kása meg nem puhul, és fel nem szívja a folyadékot.
3. Fahéjjal megszórva tálaljuk.

+1 Mézes bacon

Igazából inkább tipp, mintsem recept az utolsó: Mézes bacon. Sokak talán most fordulnak el örökre az írásaimtól, mikor megzavarom a gyomrukat a párosítással, de amint megkóstolják, garantálom, hogy visszatérnek ők is. A dolog nagyon egyszerű: egy tepsire sütő papírt teszünk, arra a szeletelt bacont, majd sütőpapír megint, és egy másik tepsi kerül a tetejére. Így 180 fokon 19 perc alatt (légkeverés) ropogósra süthetjük a szalonnákat, és azok mindvégig teljesen laposak maradnak. Ezt követően vegyük le róluk a felső tepsit, és sütőpapírt, majd kenjük meg mézzel, vagy juharsziruppal, és süssük - most már "felső-sütőpapír" nélkül - további 2-3 percig, míg a méz el nem kezd karamellizálódni. Az így kapott bacon akár tárolható is, így nem kell minden reggel ennyit játszani egy finom reggeliért. Készítsünk el egy nagyobb adagot, hogy aztán a héten csak egy serpenyőben felmelegítve csodás reggelit tehessünk az asztalra. 

Remélem meghoztam mindenki kedvét egy villás reggelihez a hétvégére.


Ha bármi kérdésetek lenne, vagy éppen segítségre lenne szükégetek akár főzésben, akár külföldi munkavállalással kapcsolatban, megtaláltok a szakacsblog@gmail.com email címen! 

És természetesen ne felejtsetek el követni Facebookon és Instagramon se!



A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr558654706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása