Toszkán kalandok: A világ legjobb fagyija!
2016. április 13. írta: Szabadnapos Szakács

Toszkán kalandok: A világ legjobb fagyija!

Sergio Dondoli egy eldugott kis olasz városkában gombócozza a világ legjobb fagyiját. Legalábbis kétszer a világ legjobbjának választották a fagyimestert, aki volt, hogy nem csakhogy első lett, de második és harmadik is, ugyanazon a versenyen.sergiodondolimelhor.jpg

San Gimignanoról írtam már egy előző cikkemben, és szó esett már akkor is Dondoli fagyijáról. Nos, nem bírtam sokáig, és megkértem a kollegámat, hogy látogassuk meg. Egyelőre sajnos még rászorulok erre, mivel egy szál biciklivel érkeztem ki Olaszországba, és bár hetente három alkalommal letekerek 34 km-t a dombok-hegyek közt, San Gimignanóig nem vállalkoznék egyelőre. Tehát ellátogattunk megint San Gimignanóba, most napközben, úgyhogy volt időm a várost is végignézni. Ha valakit a gasztronómiai oldala nem is vonzana, akkor is csak ajánlani tudom, az egyik legszebb város, amit láttam. A középkori utcákra az autóbuszok nem jöhetnek be, és egymást érik az olasz kézművestermékeket áruló boltok: kézműves sajtok - szarvasgombába csomagolt pecorino?! -, előttünk készülő agyagkorsók, vaddisznó sonkák, szalámik és még sorolhatnám. Végül egy óra csavargás, és fotózás után végül kikötöttünk ott, ahova indultunk: a Piazza della Cisterna-n, azaz a város négy terének egyikén, ahol a világhírű fagylaltozó is megtalálható.

 

 

Sergio Dondoli

A fagylaltmester már több évtizede készíti a finomabbnál finomabb fagylaltokat, az első komoly eredményei 1991-ben születtek. Igaz, kénytelen volt barátai, kollegái nevén nevezni, mivel nem volt még meg a saját fagylaltozója. Így történt, hogy az első három helyezett ő lett a fagylaltjaival. 1993-ban nyert először hivatalosan a csokoládé fagylaltok legnevesebb bajnokságán Rómában (ahol aztán 1996-ban ismét nyert), így akkor már hivatalosan is az ő neve került az eredménylistára. Állítása szerint csokoládéfagyit nem olyan könnyű készíteni, mint sokan hiszik, hisz a készítés közben nem lehet megkóstolni, illetve még az elkészülte után is legalább három órát kell várni, hogy az ízek teljesen "beérjenek", hasonlóan a diófagyihoz. És ugye, ilyenkor már késő kóstolni. Tehát nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a jó fagylalthoz több év tapasztalat szükséges. Vagy több évtized. A kedvenc fagylaltjait évszakonta váltja, míg nyáron a kedvencei közé a barack, vagy dinnye tartozik, addig télen a csokoládét favorizálja. 

amedei_porcelana_chocolate.jpgA leghíresebb fagylaltjai közé tartozik a Crema di Santa Fina, ami egy sáfrányos, fenyőmagos fagylalt, a Dolceamaro, pink grapefruittal, és gyöngyözőborral, vagy a fekete áfonyás -ricottás Curva Fiesole. Emellett külön szót érdemel a kéksajtos-diós, az olívabogyós, és a különböző friss, zöldfűszerekkel, virágokkal ízesített fagylaltjai, mint a málnás-rozmaringos, szedres-levendulás. A díjnyertes csokifagyija toszkán különlegességből, az Amedei csokoládéból készült. Ennek a csokoládénak az érdekessége, hogy Londonban elnyerte a legjobb csokinak járó díjat, amit öt évente adnak, így 2005-2009 közt az Amedei viselte ezt a címet. Az Amedei csokoládéhoz köthető az Amedei Porcelana csokoládé, amiből évente csak 20 ezer darab készül, és sorszámozott! Egy nagyjából 50 grammos szelet 19 dollárba is kerülhet. (Igen, több mint 5000 forintba.)

A fagylaltjai összetevőiről említenem se kell, hogy mind természetes alapanyagból készül, és ő maga se állítja, hogy egy-egy fagylaltot napról napra ugyanúgy el lehetne készíteni. Főleg, hogy folyamatosan csiszolgatja a bevált receptjeit is, hogy minél tökéletesebb legyen, ezért előfordul, hogy a mindennap visszajáró vendégei észreveszik, hogy egy-egy fagylaltnak másabb lett az íze. Állítása szerint ezért a felesége rendszerint megdorgálja: minek változtat azon, ami tökéletes. Amin kifejezetten meglepődtem, hogy pár receptjét még a saját oldalán is közzéteszi, és nem félti megosztani azt másokkal. A kollegám már váltott vele pár szót, mert nyári szezonban az öreg mester ott áll az ajtóban, és üdvözli a betérő vendégeit. Akikből akad neki bőven. Mi úgymond holtszezonban érkeztünk, a sor mégis 5 méterre kinyúlt az üzletből. Nyár közepére ez elvileg a tér közepéig is el fog érni. És hogy mennyibe kerül? Meglepődtem, mikor megláttam az árakat. Az ember arra számítana, hogy turistalátványosság, díjnyertes, világhírű, akkor biztos drága lesz. 4 euróért kaptunk 3 nagynak mondható gombócot. Még a magyar árakhoz képest se túlzottan drága, hisz lassan otthon is mindenhol 200 forint felett van egy gombóc. 

kislany_1.JPG

Az enyém sáfrányos-fenyőmagos, málnás-rozmaringos, és maracujás volt.

És végül egy közérdekű közlemény, ha a kedves olvasó még nem fáradt bele a cikkbe: többetek érdeklődésére azt találtuk ki, hogy a szezon végeztével vendégül látnám pár, vagy akár több olvasómat, egy olasz menüvel. Tudom, még igazán messze van, de a jó dolgokat érdemes megtervezni előre. Az este egy olaszországi élménybeszámolóval, egy háromfogásos menüvel, és baráti beszélgetéssel telne. Érdekelne? Írj a szakacsblog@gmail.com email címre! Együnk egy jót!

Ha nem akarsz lemaradni az új cikkekről, kövess Facebook-on is és iratkozz fel frissen indult Youtube csatornámra! Ha a képekre vagy kíváncsi: már Instagram-on is elérhető vagyok!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr168603970

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Toszkán kalandok: Firenze 2016.06.01. 13:35:01

A múlt héten sikerült végre Firenzét is meglátogatnom, és bár az idő kevés volt rá, két kedves olvasómmal megpróbáltuk végigjárni az egész várost. Egy nap alatt. Lehetetlen. Történt, hogy miután megírtam Sergio Dondoli fagylaltjáról a cikket, kapt...

Trackback: Toszkán kalandok: Londontól Toszkánáig 2016.04.17. 16:56:10

Eltelt két hét a mesés Toszkánában, és rengeteg új élménnyel gazdagodtam. Többen is kérdeztétek, hogy milyen érzés Gordon Ramsay étterme, és a több milliós London után egy ilyen pici, Isten háta mögötti helyen dolgozni, melyik a jobb, és milyen a váltá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása