Hogyan süssünk kacsát?
2016. december 10. írta: Szabadnapos Szakács

Hogyan süssünk kacsát?

Ha jön a karácsony, akkor nincs mese: jön a kacsasütés szezonja. Sokan nem mernek neki állni otthon egy kacsát egészben megsütni, mert félnek az eredménytől, pedig pár apró tippet követve, nagyon könnyen lenyűgözhetünk mindenkit karácsonykor.

kacsa3.jpg

Míg nálatok a karácsony közeledik otthon, mikor ezeket a sorokat írom, nekünk már a húsvét közeleg. Na nem az ünnep, csak a sziget! De mire odáig jutok hogy elolvashassátok ezt a receptet, addigra talán már el is hagytuk.Tehát a kacsa. A csirke és kacsa közt nagy különbség talán nincs is, azt leszámítva, hogy teljesen más állat, teljesen más technika, és teljesen más íz. Tehát végülis az egyetlen közös bennük, hogy madár mindkettő. De van pár apró trükk, amit követve a kacsasütés se lesz nagy kihívás. Egy kisebb kacsa is 2,5-3 kg-s lehet, míg a nagyobbak akár 5-6 kilósak is. Valljuk be, egyenletesen átsütni ezt azért már nagyobb kihívás, mint egy 1,2-1,5 kg-s csirkét. No és a fűszerezés! A sült kacsa illata ugyanúgy a karácsony illata, mint a fenyő, vagy mézeskalács illat. A hagyományos só, bors fűszerezéstől kicsit elrugaszkodva mutatok be egy olyan fűszerezést, ami manapság már klasszikusnak számít a modern konyhában, de még nem annyira modern, hogy édesapám konzervatív gyomra ne fogadja azt be.

Fűszerezés

Talán még emlékeztek a sózásról írt cikkemre. Ha még nem olvastátok, akkor mindenképp ajánlatos előbb átolvasni. De akinek erre nincs már ideje a karácsonyi készülődések közepette, annak egy gyors összefoglaló. Sózáskor választhatunk két féle megoldás közül: szárazon sózzuk, vagy vizes oldatban sózzuk a húst. Mindkét megoldásnak meg vannak az előnyei, én ennél a receptnél viszont a "száraz sózást" választottam.  Ilyenkor a húst vastagon bedörzsöljük sóval, és hagyjuk a sókéregben pihenni egy éjszakát, hogy a só elkezdje fellazítani az izomrostokat, ezáltal is puhítva a húst. Természetesen sósvizes oldatban is pihentethetjük a kacsánkat, ha arról szeretnél kicsit többet olvasni, kattints ide!

A karácsony klasszikus illata nekem a narancshéj, a fahéj, és a szegfűszeg. Szerencsénkre, ezek mindegyike illik a kacsához, ha megfelelő arányban keverjük őket. És természetesen a só. Ha már egy 5-6 kg-s állatot sütünk, akkor érdemes jó minőségű sóval dolgozni, és a megszokott jódozott konyhai sót félredobni, és helyette durva szemű, tengeri sót venni. 

kacsa.jpg


Fűszersó

1 egész narancs
1 egész citrom
1 késhegynyi fahéj
2 darab szegfűszeg
200 gramm durva, tengeri só

Reszeljük le a narancs és citrom héját, majd keverjük össze a sóval, és fahéjjal, és adjuk hozzá a kissé összetört szegfűszegeket. 

Előkészítés

Ami másoknak karácsonykor a fadíszítése, az nálam a karácsonyi sült előkészítése. A kacsát a csirkével ellentétben érdemes előkészíteni. 6 kg húsról beszélünk! Mivel egy ekkora húst nehezebben járnak át a fűszerek, így jobb, ha a fűszerezést már előző este elkezdjük. 
Vágjuk le a túllógó bőrdarabkákat a nyaknál, és farhátnál, majd ezeket vagy tegyük félre, és süssük ki a zsírjában, vagy tömködjük az állat hasába, hogy sütés közben, belülről is zsírozódjon a kacsa. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a bőr előkészítése. A kacsa bőre alatt jóval vastagabb zsírréteg található, mint a csirkénél, és bár a zsír szaftosabbá teszi a húst, a túl sok zsír élvezhetetlenné. Szurkáljuk meg a kacsa bőrét egy tűvel, vagy egy hegyes késsel, főképp a zsíros részeknél, mint a comb. Ügyeljünk arra, hogy csak a bőrt szúrjuk át, és ne sértsük fel a húst. Így az apró lyukakon át a zsír ki tud folyni, amit aztán később felhasználhatunk többféleképpen is. Ezt követően egy éles késsel vagdossuk be a bőrt hosszában, majd keresztben, így szép négyzetrácsos mintát alkotva a kacsa bőrén. Bár esztétikus, ez nem az esztétikáról szól. Gondoljunk bele, hogy viselkedik egy zsíros hús, ha elkezdjük sütni: összeugrik. A kacsabőre ugyanígy viselkedik sütéskor, és megpróbál összeugrani, a bevagdosások hatására viszont tartani fogja magát, és csak a vágások szélesednek ki. Itt is él az a szabály, ami a szurkálódásnál: csak a bőrt sértsük fel, ne a húst alatta!

kacsa2.jpg


Ha ezzel meg vagyunk, akkor jöhet a kedvenc részem: az ízesítés. Az elkészített fűszersóval dörzsöljük be vastagon a kacsát, kívül-belül. Ne ijedjünk meg a milliméter vastag sórétegtől. Használjuk el mind a 200 grammot. És hagyjuk a kacsán egy éjszakán át. Amíg mi alszunk, addig a só elkezd behatolni a kacsába, de csak szép lassan. Reggelre talán azt hinnénk, már át is járta a hús, de még épp csak egy centit haladt előre. De nekünk ennyi elég is lesz. (Hogy miért, arról itt olvashatsz többet!) Ha eltelt az éjszaka, másnap nagyobb izgalommal söpörjük le a sót a kacsáról, mint ahogy az ajándékokat bontogatnánk ki. Legalábbis én biztosan. A sütést megelőzően pár órával vegyük ki a kacsát a hűtőből. A méretétől függően egy, vagy akár három órával előbb is érdemes kivenni, hogy közel szobahőmérsékletű legyen a kacsánk sütés előtt.

A sütés

És ha már a karácsonyhoz hasonlítom a kacsát, akkor azt hiszem számomra a kacsa sütőbe helyezése az a pont, amikor a becsomagolt ajándékokat a fa alá helyezzük. Amikor már ott van minden, de még nem tudjuk mi van benne, mi sül ki belőle. A sütés technikája: magas hőfokon megpirítani, majd közepesen készre sütni, és végül magas hőfokon rápirítani egy kis mázt. Végül megenni.
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, majd a kacsát a mellével felfelé egy sütőrácsra helyezve tegyük be 20 percre, amíg kellemes, barna színt nem kap a bőre. Ezt követően kapcsoljuk le a sütőt 160 fokra, majd kilónként 40 percet számolva süssük készre a kacsát. Minden 40 perc elteltével fordítsuk meg a kacsát: melléről hátára, hátáról mellére. Minden egyes fordítás során a kiolvadt zsírral locsoljuk meg. Majd ha eltelt a 3-4 óra ami egy ekkora állathoz szükséges, akkor vegyük ki a sütőből, és a kiolvadt zsír egy részét, és húsnedvet öntsük egy lábosba. Kapcsoljuk fel a sütőt 250 fokra ismét, és amíg melegszik, készítsünk egy mázat a kacsának. A kacsa pecsenyelevét kezdjük el forralni, és adjunk hozzá egy fél narancs levét, illetve egy kanál mézet, és forraljuk szirup sűrűségűre, majd vonjuk be vele szépen a kacsánkat.  A konzervatív kacsafogyasztókat itt megnyugtatnám, hogy nem lesz édes-mázos ettől a kacsánk, csak egy kellemes aromát kapunk, és egy ropogós külsőt.  Tegyük vissza a kacsát, a már felmelegedett 250 fokos sütőbe, és pirítsuk rá a mázat további 15 perc alatt. Végül pihentessük fél órát, mielőtt neki látnánk felvágni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3012037835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása