Hogyan dolgozzak hajón?
2017. január 20. írta: Szabadnapos Szakács

Hogyan dolgozzak hajón?

Hajózásra adnád a fejed, de egyszerűen nem tudod hol állj neki? Akkor ez a cikk neked készült.img_2201.JPG

Mióta írom a hajós élményeimből a beszámolókat, azóta sokan kerestetek meg azzal, hogyan is tudnátok Ti is hajón dolgozni. Mivel viszonylag egy hosszabb procedúra az első hajózás elintézése, és nem igazán találtam rendes összefoglalót az interneten arról, hogyan is a legegyszerűbb, és leggyorsabb hajóra szállni, ezért most megpróbálom nektek összefoglalni. Aki már jelentkezett hajós munkára, az tudja, hogy az egész szépen kezdődik, és nagyon csúnyán folytatódik. Az ember elküldi a jelentkezését, majd boldogan konstatálja, hogy a cégnek szüksége van rá, és felvették. Majd kap egy emailt 16 csatolt fájlal, és egy kívánság listával, amit a cég szeretne, ha teljesítene a jövőbeli munkavállaló. Cserébe a cég állja néhány költségét az embernek, úgy, mint például a 120 ezer forintos képzési díj, vagy majd a 300 ezer forintos repjegyed.
Független attól, hogy melyik cégnél jelentkeztek, van pár dolog, ami mindenképp kötelező. Ilyenek a védőoltások, az egészségügyi vizsgálatok, orvosi alkalmassági, a trainingek, az útlevél, és vízuum. Nézzük sorjában. A legjobb, ha minden papírt, amint megszereztünk, be is szkennelünk, így rögtön továbbíthatjuk a cégnek, aki természetesen három naponta fog levelet írni, hogy hogy haladsz? 
És egy ütemterv, ahogy én csinálnám, ha újból át kellene rajta esnem: Útlevél megigénylése, mivel ez tart a legtovább. háziorvost felkeresve a hajózási könyvünket aláíratni, illetve szalmonella vizsgálatot kérni. Felhívjuk az ÁNTSZ-t oltás időpontért, majd bevisszük a szalmonella vizsgálathoz a mintát egy kalap alatt. Amíg nem jön meg az útlevelünk, menjünk el tüdőszűrésre, készítsünk fényképeket, regisztráljunk be egy tengerészeti képzésre, hívjuk fel a hajóorvost időpontért. Ezeket mind megtehetjük az útlevél nélkül. Ha már lenne útlevelünk, akkor már a vízuum időpontot is megigényelhetjük, és lényegében minden halad! (Az orvosi vizsgálatok az éttermi dolgozókra vonatkoznak. Ha zenészként, vagy más beosztásban mennél dolgozni, kevesebb orvosi vizsgálaton kell átesned, de az oltás akkor is kötelező!)

Kiknek ajánlom a hajós munkát

Akiktől nem áll távol a kemény munka. Akiket érdekel a világ, és szeretnének olyan helyekre eljutni, ahova valószínűleg soha máskor nem lenne esélyük. Legyen az télen az Antarktisz, vagy tavasszal az Amazonas. De Óceánia szigetvilágát, és az Északi sarkot is ritkán láthatja az ember. Főleg vendéglátós fizetésből. Ha van benned kalandvágy, és izgat, hogy mi van a határon túl, akkor a hajót neked találták ki. 

Kiknek NEM ajánlom

Ez a halmaz, azt hiszem, üresen marad. Mindenkinek ajánlom. Nehéz munka, fizikailag és szellemileg is kimerítő, viszont életreszóló élmény, amit mindenkinek mesélni fogsz. Mellesleg a fizetéssel is megelégedhet az ember, hisz kezdőszakácsként is nettó 2000 euró az, amit a kezedbe nyomnak havonta, ha van már pár év tapasztalatod, akkor pedig akár havi 2600 eurót is kereshetsz. Persze, sokat kell érte teperni, de nincs mire költened, így egy 5 hónapos szerződés alatt annyi pénzt tehetsz félre, mint mások évek alatt. 

Ha mindent összevetünk, ahhoz hogy el tudj kezdeni hajózni, nagyjából 200-230 ezer forintra lesz szükséged, attól függően, hogy van-e már útleveled vagy vízumod. Elsőre soknak hangzik, de ebből a training és az orvosi vizsgálat költségeit (összesen 175 ezer forint) a cég később visszafizeti.

Fényképek

Szükséged lesz egy rakat igazolványfotóra. Már legjobb, ha az egész procedúra elején ezekből betárazol. Én csináltattam 12-őt, így biztos, hogy mindenkinek jutott. A későbbiekben meglátod, hogy miért kell ennyi.

Tüdőszűrés

Az egyik legegyszerűbb: menjünk el a legközelebbi tüdőszűrő állomásra, vagy a kórház tüdőgondozó részlegére, és végeztessünk tüdőszűrést. Ennek az ára, ha jól emlékszem 1900 forint volt, amit a helyszínen készpénzben fizethetünk be.

Védőoltás

A védőoltást a legegyszerűbb, és leggyorsabb elintézni. Ennek hiányában nem adják ki az orvosi alkalmassági papírodat. Sárgaláz elleni védőoltás volt kötelező nekünk, de ezen felül a hepatitis A ellen is ajánlott az oltást kérni. Jobb félni, mint megijedni. Az oltást a helyi ÁNTSZ-nél, vagy az Oltóközpontban lehet megkapni, illetve a háziorvos is beadhatja, de ebben az esetben várni kell, mire az orvos megrendeli az ÁNTSZ-től az oltóanyagot. Legegyszerűbb ha a háziorvosunkat felhívjuk, és megkérdezzük, hogy hol lehet megkapni a környékünkön. Amennyiben nem a háziorvosunknál adatjuk be, úgy elég gyorsan sorra kerülhetünk: Kaposváron hétfőn telefonáltam be az ÁNTSZ-hez, és szerdán már be is adták az oltást. Az oltás ára 10 000 forint, amit sárga csekken kell befizetni az oltást követően. Én erről annyira megfeledkeztem, hogy csak két héttel később fizettem be, ezúton is szeretnék elnézést kérni az érintettektől! A helyszínen kiállítanak egy nemzetközi oltási füzetet, amibe angolul belekerül, hogy sárgalázt már nem kaphatsz el. Az oltás árát a cég megtéríti, tehát őrizzük meg a befizetési elismervényt/számlát!

Szalmonella és vérhas vizsgálat

A másik gyorsan elvégezhető orvosi vizsgálat, ami az orvosi alkalmasságinak az előfeltétele lesz, az a szalmonella és vérhas parazitológia és bakteriológia. Fontos, hogy mindkettőre szükséged lesz, nem csak a parazitológiára, vagy csak a bakteriológiára. Mindkettőre. Lövésem sincs, hogy melyik mire jó, de mindkettőt kérik. Nekem ebből volt pár nap csúszásom, mert csak az egyiket igényeltem meg. Székletmintával kell szolgálni az államnak, így a nem törődömségnek engedjünk utat. (Aki megfejti, hogy itt melyik szép magyar kifejezésre gondoltam, annak jár egy pirospont! De én magam ide le nem írom!) A vizsgálat ingyenes, és egyszerűen a háziorvosunkat felkeresve, kérnünk kell egy vizsgálatot. Ő adni fog egy papírt, és egy kis dobozkát. A papírt értelemszerűen kell kitölteni, majd a mintát és a papírt a dobozba helyezve - egymástól elszeparáltan! - a legközelebbi ÁNTSZ-nél az erre kijelölt helyen le kell adni. Az eredményt nagyjából 2-3 napon belül kapja meg a háziorvos, aki emailben tovább is küldheti, ha erre külön megkérjük. kérjük meg, így a leggyorsabb. Én hétfőn kerestem fel a háziorvosomat a papírért és dobozért, majd aznap felhívtam az ÁNTSZ-t az oltásért, így szerdán mindkettőt letudtam.

Útlevél

Az útlevél igénylésről talán túl sokat nem kell írnom. Fáradjunk be az okmányirodába, és kérjünk útlevelet. A vízumot nem fogják kiadni, amennyiben az útlevelünk lejár, vagy az utazásunk alatt lejár. Figyeljünk erre, mert könnyen csúszhat az ember napokat is ezzel. Amennyiben gyorsan kell hajóra szállnunk, kérhetjük az útlevelet gyorsított eljárásban is, de a cég ezt nem fogja kifizetni! 

Vízum

Jó eséllyel szükségünk lesz valamilyen vízumra, attól függően, hogy merre fogunk hajózni. Nekem az amerika vízumra volt szükségem, majd miután a kihajózásomat megelőző héten változott az, hogy melyik hajóra kell menjek, így végül az indonéz vízum kellett. (Mivel ezt a cég változtatta utolsó pillanatban, és esélytelen volt vízuumot szereznem 10 napon belül, így a "vészhelyzet vízumot" amit Indonéziában állítottak ki, a cég állta.) Tehát a vízuum. A vízum igényléshez először ki kell töltenünk egy igénylő kérdőívet, amiben mindenre rá fognak kérdezni. Mivel foglalkoznak szüleid, mivel foglalkozol te, miért akarsz Amerikába utazni, voltál-e részese valamilyen népirtásnak, követtél-e már el terrorcselekményeket, öltél-e már embert, tervezel-e. Természetesen próbáljunk mindegyikre nemmel válaszolni. Valószínűleg elhúzódna a vízuminterjú, amennyiben egy többszörösen elítélt gyermekrabló próbálkozna a vízummal, aki az ISIS, GIA, Hezbollah és az al-Kaida összekötő embere. De az olvasóim többsége nem ebből a kategóriából kerül ki, úgyhogy lapozzunk. A hajózáshoz C1/D vízumra lesz szükség, azaz tranzitvízumra. Az első lépés a vízumigénylés során, hogy kitöltjük a D-160-as nyomtatványt, amit itt érhetünk el. Ha ezzel kész vagyunk, be kell fizetni a vízumdíjat. Ez az amerika vízum esetén 48 ezer forint, amit a cég nem fizet ki! Ezután tudunk időpontot igényelni. Nagyjából 1 héten belüli időpontot fogunk kapni az adott nagykövetségen. (Részletesebb leírást a vízumigénylésről és kitöltési segítséget ITT találtok!) Fontos, hogy az interjúra vigyél magaddal igazolványfotót! Máskülönben a helyszínen kell csináltatnod eléggé drágán.

Hajózási kiskönyv

Nem tudom, hogy pontosan mi a magyar neve, én így neveztem el. A cégtől fogod kapni, attól függően, hogy a hajó milyen zászló alatt hajózik. Nekem a bahamai és a máltai hajózási kiskönyvre volt szükségem (Seaman's Book), amihez lényegében csak egy, a cégtől kapott adatlapot kell kitöltened, majd beszkennelve visszaküldeni. Előfordulhat, hogy kérnek egy hivatalos személyt (pl máltai hajózási kiskönyvnél), aki igazolja, hogy ismer téged két éve. Ezt nem tudom miért kérik, de ebben az esetben a háziorvosunk ismét segíthet: van pecsétje, aláírása, és a cégnek is megfelel, mint hivatalos személy, úgyhogy ha már úgyis megyünk hozzá szalmonella vizsgálat miatt, vigyük magunkkal a hajózási kiskönyv igénylőpapírját, hogy azt is írja alá.  A cég végül pár napon belül elkészíti a könyvet, és a lakcímedre kiküldi. A hajózási könyvhöz szükséged lesz egy beszkennelt igazolvány fotóra is, amit szintén emailben el kell juttatnod a céghez. 

Training

A training elengedhetetlen a hajózáshoz. Mindegy milyen munkakörben, vagy melyik társasághoz mész, training nélkül senki se dolgozhat hajón. A trainingek során megtanítják az alapvető ismereteket a hajóról, a biztonsági eljárásokat, a biztonsági intézkedéseket, különböző vészhelyzet szituációk kezelését - ember a vízben, tűzeset, bomba, stb. -, illetve egy elsősegély képzésen is részt kell venni az embernek. A képzés Magyarországon a Poseidon Tengerészképző Központnál végezhető el. A képzés 3 napos, és az ára 127 950 forint. (Elsősegéllyel együtt.) Ez soknak hangzik, viszont ennek az árát a cég később teljesítését követően a számlánk ellenében kifizeti. Tehát őrizzük meg a számlát, és visszakapjuk az árát. A képzésről több információt ITT találhatsz. A képzésre mindenképp vigyük magunkkal a rengeteg igazolvány fotónkat, mivel szükség lesz rá. Ha jól emlékszem összesen 6-ot fognak elkérni. Az elsősegély training során hasonló feladatokkal fogunk találkozni, mint a jogosítvány szerzéskor, tehát ne ijedjünk meg. Illetve egy kedélyes, nyugalmazott tengerészkapitánnyal, aki mellesleg szereti a csilit! (És rendszeresen olvassa a blogomat, mint kiderült!)

Orvosi alkalmassági

A hajózási orvosi alkalmassági vizsgálatot - németül Seediensttauglichkeituntersuchung, és igen, egybe kell írni! -  Magyarországon egyedül Dr. Melles Imrénél lehet elvégezni. A vizsgálatra ITT tudsz jelentkezni. A vizsgálatra el se menj úgy, hogy nincs a kezedben az oltási könyved, vagy annak a másolata, a tüdőszűrő eredményed, a szalmonella és vérhas parazitológia és bakteriológia, és egy fényképes igazolvány. A vizsgálat díja 35 ezer forint, amit helyszínen készpénzben kell kifizetni. A vizsgálat során helyben elvégeznek egy laborvizsgálatot is, amihez vizeletet és vért kell áldozni. A cég később kifizeti a vizsgálat díját, úgyhogy erről is őrizzük meg az elismervényt!

Ha ezek meg vannak, akkor lényegében már csak 6-7 másik papírt (szerződés, bankszámlaadatok, adatvédelmi nyilatkozat, munkaruházati igénylő, stb.) kell kinyomtatni, aláírni, és beszkennelve visszaküldeni a cégnek (de ezeket már a procedúra közben is töltögethetjük, így is felgyorsítva a folyamatot), és már indulhat is az ember. Ahogy kezdtem az elején: minden papírt, amint megszerzünk érdemes rögtön beszkennelni, és átküldeni a cégnek. Illetve egy külön mappában gyűjteni a másolatokat mindenről - útlevéltől az orvosi vizsgálat eredményekig mindenről -, hogy ha esetleg valamelyiket elveszítenénk, ne kelljen újból kezdeni mindent. Ha az ember ügyes, az egész sztori letudható 2-3 hét alatt (ha már van útlevele, akkor akár 1-2 hét alatt is), és igazán könnyű dolga van, ha történetesen budapesti lakos, hisz mindent helyben el tud végezni. Persze ehhez először meg kell találni a céget akinél dolgozni szeretnénk. Én magam természetesen nem tudok nyilatkozni más cégekről, és azt hiszem - szerintem jogosan! - hogy Ti is azért írtatok rám a munkával kapcsolatban, mert tetszenek a vidékek, ahol járok. Hogy egy kis tippet adjak az utazáshoz: aki tavasztól szeretne hajón dolgozni, az a mi hajónkon öt hónap alatt az egész Amazonason végig hajózna, majd egészen az Északi sarkig utazna. Akinek több kérdése adódna a munkavállalással kapcsolatban, vagy jelentkezni szeretne, az küldjön egy emailt a szakacsblog@gmail.com emailcímre, és ahogy időm engedi segítek eljuttatni a megfelelő emberhez. Ez nagyjából 1-3 napos átfutást jelent, attól függően, hogy mennyire vagyok elhavazva.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr3612134475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása