Bolognai spagetti, ami nem is bolognai, és nem is spagetti
2015. augusztus 10. írta: Szabadnapos Szakács

Bolognai spagetti, ami nem is bolognai, és nem is spagetti

A szósz eredetileg a Bolognától 15 km-re található Imolából származik, míg a spagetti egy nápolyi tészta. Akkor mi igaz az egészből?

spagetti.jpg


 Maga a bolognai szósz Imolából származik, aminek az alapja darált marhahús, pancetta, répa, zellerszár, hagyma, vörösbor, húslé és paradicsompüré. Általános hiba a bolognai szósz elkészítésénél, (még az éttermekben is), hogy túl sok paradicsom kerül bele, és inkább lesz egy darált húsos paradicsomszósz az eredmény, mintsem egy igazi bolognai. Persze finom az előbbi is, és én is azon nőttem fel, de az igazinak teljesen más a karaktere. Az igazi bolognai szószban a kétféle húson van a hangsúly, amikhez mint háttéríz jön a soffrito, ami nem más mint a hagyma,répa és zellerszár olíva olajon megpirítva. Ha nekünk van "pörkölt alapunk", akkor nekik van "ragu alapjuk". Ehhez jön hozzá a vörösbor, és egy kevés - tényleg kevés! - paradicsompüré és a húslé (vagy víz), majd szép lassan, 1-1,5 óra alatt sűrűre főzzük.

Második általános hiba: a tészta. Manapság a világ bármely városában ehetünk már bolognai spagettit, kivéve Bolognában. A bolognai ragut alapvetően tagliatelle, vagy pappardelle tésztával tálalják, mivel a húsos szósz könnyebben tapad a tésztához, ha a tészta szélesebb, vastagabb. Sokszor találkozhatunk olasz éttermek étlapjain a bolognaival csak "tagliatelle al ragú" néven, mivel a bolognai szószt nemes egyszerűséggel sokszor csak "ragú"-nak hívják. 

Mégis, akkor hogy lett belőle paradicsomos, és spagettis világklasszis? Feltehetőleg a második világháború alatt ismerhették meg az amerikaiak a bolognai szószt, még az eredeti formájában, tagliatellével, vagy lasagnevel, majd mikor hazaértek terjedt el más tészta fajtával, ami aztán uralkodóvá vált. Az olasz séfek se állítják, hogy lenne eredeti bolognai szósz recept, vagy legalábbis annyiféle bolognai recept létezik, ahányféle pizza recept: végtelen. Az én bolognai receptem kiindulási pontja mégis az olasz kulináris akadémia (Accademia Italiana della Cucina) 1982-ben standardizált receptje volt, ám kihagytam belőle a tejet egy markánsabb ízért cserébe, és némi friss zöld fűszerrel dobtam fel a szószt.

"Bolognai spagetti"

500 gramm darált marhahús (vagy marha és sertés mix)
10 dkg pancetta (ha nem találnánk, akkor helyettesítsük füstölt hasaalja szalonnával)
1/2 répa (nagyjából egy ujjnyi hosszúságú, két ujj vastag darab)
1 vöröshagyma
1 szár zeller
1 gerezd fokhagyma
2 szál friss kakukkfű
1 szál friss rozmaring
2 babérlevél
1,5 dl száraz vörösbor
2 dl víz
2 kanál paradicsompüré
1 kanál olíva olaj
10 dkg vaj
500 gramm spagetti tészta

1. Lábosban felforrósítom az olíva olajat, majd a a kis kockákra szelt répát, zellert, hagymát és fokhagymát 6-7 perc alatt megpirítom.
2. Hozzáadom először a pancettát, majd a darált húst, és addig pirítom, míg mindenhol barna színt nem kap.
3. Rádobom a friss fűszereket, hozzáadom a paradicsompürét, és felöntöm annyi vízzel, ami épphogy csak ellepi a húst, és 1 órán át legkisebb lángon fedő alatt forralom.
4. 1 óra elteltével leveszem a fedőt, és hozzáadom a vörösbort, és további 15 percig főzöm, majd összekeverem a frissen kifőzött tésztával, és a hideg vajjal.
5. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

Ha nem akarsz lemaradni az új cikkekről, kövess Facebook-on is és iratkozz fel frissen indult Youtube csatornámra! Ha a képekre vagy kíváncsi: már Instagram-on is elérhető vagyok!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr197694748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása