Főzzünk rizottót!
2016. május 03. írta: Szabadnapos Szakács

Főzzünk rizottót!

Egyik kedvenc olasz ételem a rizottó, hisz mind köretként, mind előételként megállja helyét. Húsimádóknak és vegáknak egyaránt ajánlott. A variációk száma végtelen. De mitől is lesz igazán olasz a rizottónk, és mik a gyakori hibák az otthoni rizottók elkészítésében?

rizotto.JPG

A napokban receptoldalakat böngésztem, és azt vettem észre, hogy a legtöbb rizottó recept végeredménye lényegében krémesre főzött rizs. Ezt felejtsük el. Lehet, hogy a legtöbb étterem így értelmezi a rizottót, de ezzel csak elijesztik a próbálkozó szellemű, olaszos ételeket enni vágyó vendégeket a rizottótól. Sajnos manapság nagyon kevés hely van Magyarországon - főleg vidéken -, ahol félelem nélkül rizottót tudok rendelni, mert általában nem megfelelő rizsből, nem megfelelő módon készül. Volt "szerencsém" étteremhez, ahol sima, fehér, hosszú szemű rizst péppé főztek, és bár az íze jó lett volna, az állaga hagyott maga után kivetni valót. A rizottó lényege tényleg a selymesség, de ennek elérése nem abból áll, hogy nem forraljuk el a főzőlevet. Az első tapasztalataim a rizottóról még Bécsből származnak, ahol először dolgoztam olasz szakáccsal, és ez a tudás most Olaszországban csak még jobban kibővült. 

A rizs

rizotto2.jpg

 A legfontosabb: megfelelő rizottó rizst venni. Magyarországon a legtöbb nagyáruházban már kapható az "Arborio" nevű, kerek szemű rizs, ami tökéletes választás első rizottóhoz. Ennél még jobb választás a carnaroli rizs, de sajnos ezzel a fajtával ritkán találkozni . Persze lehet, hogy kissé ijesztő az ár amit kérnek érte (999Ft/kg), de ha valaki rizottó készítésre szánja a fejét, áldozzon rá ennyit. És, hogy mitől jobb ez a rizs, mint a többi? Az arborio rizs keményítőtartalma messze meghaladja a hétköznapokon használt hosszúszemű társáét. És miért van erre szükség? A keményítő lesz az, aminek a segítségével a főzőlé bevonja a rizsszemeket, mintha selymes mártásban főtt volna a rizs.

Alaplé

Attól függően, hogy milyen rizottót szeretnénk készíteni (zöldséges,csirkés,kacsás vagy például halhoz köretnek), döntsük el, milyen alaplevet használunk. Természetesen otthon nem sokan állunk neki alapléfőzésnek, de egy vasárnapi ebédnél tökéletesen fog szolgálni minket egy megfelelő leveskocka is, vagy egy boltban kapható, kész alaplé, de a  legjobb megoldás, ha a vasárnapi húslevesből félreteszünk egy keveset, és azt használjuk fel. De nagyon gyorsan készíthetünk zöldségalaplevet is: pucoljunk pár répát, egy hagymát, gerezd fokhagymát, és tisztítsunk meg egy zellerszárat. Hideg vízben tegyük fel főni, majd ha felforrt, 20-25 percig forraljuk, és hagyjuk bent állni a zöldségeket. Ha marad belőle, később bármikor felhasználhatjuk krémlevesekhez is.

Sajt

Bár a magyar viszonylatokban drágának számító Grana Padano sajtra sokan sajnálják a pénzt, ahogy már írtam: ha rizottóra adjuk a fejünket, áldozzunk a minőségre. Természetesen elkészíthetnénk trappistával is, de akkor ne várjuk el, az igazi olaszos, rizottó hatást.

Technika

A hozzávalókon túl még nagyobb hangsúlyt kap, maga a főzés technikája. Csak azért, mert arborio rizzsel, és parmezánnal dolgozunk, még nem lesz biztos a siker. A siker az apró mozzanatokban rejlik. Egy rizottó 15-20 perc főzést igényel, ennyit ne sajnáljunk rá. Igen, 15-20 percig mellette kell állni, tehát jobb, ha minden előkészítünk. Legyen egy forrásban lévő alaplevünk, apróra szelt hagyma,fehérbor reszelt parmezán, kockákra vágott vaj, arborio/carnaroli rizs és 20 szabad percünk. 

Elsőlépésként óvatosan dinszteljük meg az apróra szelt hagymát, majd adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk tovább. Itt jön az első pont, ahol el lehet követni egy hibát: ne barnítsuk meg a hagymát, és a rizs se kapjon színt. A túlságosan megpirított hagyma elnyomja a rizottó ízét, míg a túlságosan megpirított rizsbe "beleszorul" a keményítő. A rizs akkor lett eléggé megpirítva, ha az összes rizs szem már forró. Egy fakanállal vegyünk ki pár szemet, és érintsük meg. Ha forró, akkor mehet hozzá a fehérbor. Nem törvényszerű a fehérbor használata, sok olasz elhagyja belőle, de többnyire alapvető hozzávalóként tartják számon. Akkor dolgoztunk jól, ha a bort hozzáadva, az felszisszen. Innentől kezdve akár indíthatunk is egy stoppert: nagyjából 15-20 perc alatt fog al dentére főni. Ahogy a bor elforrt, jöhet az első merőkanál forró alaplé. Majd az egyik legfontosabb hozzávalója a rizottónak. A kevergetés. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük a rizottót, mert így engedi ki a legtöbb keményítőt a rizs, és így kapunk tökéletes állagot a végén. Ahogy elforrta a levét, jöhet a második kanál alaplé. Majd kevergetés, és a harmadik kanál. Ezt folytassuk egészen addig, míg a rizs 90%-ban meg nem fől. Még nem al dente, annál picit keményebb, de érezhetően már csak 2-3 perc főzést igényelne. Most jött el a vaj és parmezán ideje. Kapcsoljuk le a gázt, majd adjuk hozzá a parmezánt, és a vajat, és keverjük fényesre, míg a vaj és a sajt el nem olvad. Ezt hívják az olaszok mantecatura-nak, ami annyit tesz: krémessé tenni.Hagyjuk pihenni 2-3 percig a rizottót. Ez fontos, mert ebben a 2-3 percben fogja magát al dentére főzni, a még mindig forró rizs. Ha ezzel megvolnánk, láthajtuk az eredményt: krémes, selymes és fényes rizsszemek, amik a tányérra kanalazva nem tartják meg a formát, hanem szép lassan szétcsúsznak. Hogy mennyire krémes, vagy már-már folyékony állagú egy rizottó, az még Olaszországon belül is változó. Van olyan rizottó, ami elterül egy lapos tányéron, de olyan is van, ami csak percek alatt "csúszik szét".  
Nem is olyan bonyolult, nem igaz?

Ez csak egy alap recept. Ha ízesítenénk a rizottót, érdemes előkészíteni a jelleget adó alapanyagot is, és megfelelő időben a rizottóhoz adni. Ha a rizottónk 20 percig rotyog a tűzhelyen, akkor időben adjuk hozzá a gombát, vagy cukkinit. Esetleg kagylót, vagy halat. Semmiképp se főzzük tovább, mint azt a rizs igényelné. Ha a 20 perc alatt a kiválasztott ízesítő alapanyagunk nem főne meg, hát főzzük elő külön. Ez esetben a főzőlevét ne öntsük ki. Tökéletesen fog funkcionálni, mint alaplé.rizotto.jpg

Erdei gombás rizottó

Hozzávalók

500 gramm arborio rizs
100 gramm vaj
100 gramm parmezán
15 dkg erdei gomba (ízlés szerint válogatva)
1 dl fehérbor
3 salott hagyma (vagy 1 vöröshagyma)
1/2 citrom
babérlevél
kakukkfű

olívaolaj

Elkészítés

1. Tisztítsuk meg a gombákat, de ne dobjuk el a szárukat. Főzzünk egy alaplevet a gombák szárából, 1 babérlevéllel,egy csipet kakukkfűvel, és 1 salott hagymával. Lassan forraljuk fél órán keresztül,majd szűrjük le.
2. Forrósítsunk fel kevés olívaolajat, majd dinszteljük meg az apróra vágott salott hagymát.
3. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk körbe egészen addig, míg forró nem lesz minden rizs szem.
4. Öntsük fel a fehérborral, majd forraljuk el az alkoholt 1-2 perc alatt.
5. Kezdjük el felönteni a gombaalaplével a rizottót. Fokozatosan, mindig csak 1-1 dl-rel, és kevergessük folyamatosan.
6. Egy serpenyőben süssük szép aranybarnára a gombákat, majd adjuk a rizshez nagyjából félidőben (tehát kb. 10 perc főzést követően). 
7. Ha a rizs majdnem megpuhult, adjuk hozzá a vajat és parmezánt, és a citrom levét, majd keverjük krémesre, és pihentessük 2-3 percig.

Ha tetszett a cikk, ne felejts el követni Facebookon és Instagramon se!
Egy szakács naplója - Ahol az ízek és történetek összeérnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyszakacsnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr128682952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása